Хамса или (Khamsa)



подарената ми Хамса

Хамса -та (араб. خمسة ‎‎, ивр. חמסה‎) е талисман или символ, които предпазва от уроки, зли очи, магии, клетви. Тя е с формата на разперена палма. Думата Хамеш(от иврит) - означава „пет” (още е свързана и с петте (петокнижието на евреите) книги на Тората) и има семитски корен. В ислямския свят се нарича още – Ръката на Фатима Захра(дъщерята на Мохамед), а(а мита за ръката на Фатима идва от тук: според легендата Фатима разбърквала яденето на огъня, когато, съпруга(Али) си влязъл в къщата на момичето (защото по това време на мюсюлманите им било позволено да имат до 4 съпруги) и тя се изплашила, скръб обвзело сърцето и (защото тъкмо се оженила), изпуснала дървената лъжица и започнала да бърка храната с ръка без да обръща внимание на болката  ”която си причинява”, от тогава ръката е символ на: търпение  и вяра. Тя изобразява пет пръста(от ръка) трите събрани а палеца и кутрето са разтворени на страни. Изображението и се зачита при еврейския и арабския свят. Много често в арабския свят може да се срещне Хамса и около нея стихове от корана. Тя е благословия за притежателя си, отклонява лошите очи и по този начин се е превърнала и в едно добро бижу. Както за нас подковата е символ на отклоняването(на злините) и привличането(на успеха) така и при тях имат нещо подобно.
Археологическите  проучвания сочат, че Хамса-та се е използвала за защитен амулет още преди векове. Много евреи смятат, че петте пръста на Hamsa  напомнят  на пътника да използва петте си сетива когато пътува за да слави Бог. И сега е момента да се проследи и Хамса-та в живота на човека  и по специално тя отговаря на третото Око. Тя е разположена между очите. Хамса  „Хем”  и  „Са” на базата на това се  образува и Хамса. А Хамса се състои от два вида предпазливост  когато „Аз съм” където „трябва” . Това е една прекрасна илюстрация м/у баланса (на слънцето и луната).  Чакрата е кардинален център, който изразява  благоприятноста в нашето познание. Това означава, че ако центъра е на щрек и пробуден, тогава автоматично знаем, какво е благоприятно  и какво не е – може да се каже, че  получаваме  Божествено разграничаване. Аз мисля, че генетично е заложено в хората да правят разграничаване и  проницателност  м/у добро и зло, разрушително и съзидателно. Това е нещо основно, което би трябвало да имаме, но лесно можем да го развалим чрез колективни органи, които поемат обусловеностите и егото от вън. Ето защо този център е много уязвим. Другите центрове не са свързани толкова много с външния свят както този център, който получава информация от всички тези органи. Например очите са много важни, защото както се казва те са прозорец към Духа( те са видели когато Кундалини се издигне, Духът започва да грее, зениците се разширяват и изглеждат като наивно дете, а очите им блестят).
….А сега ще разкажа, как получих аз моята Hamsa. Започнах се с една прекрасна жена от мрежата, която работи в Израел от 9 години. Харесах нейната история (макар и доста тъжна) и я помолих да напиша книга по нейната история. Тя се съгласи и така започнахме всичко. Книгата се казва:  „Момичето на морето (Бат Ям)” и е 14 ми книга, която  е с истински сюжет. Станахме много близки и тя ми изпрати подаръци… един от тях беше и сякаш предназначената ми Hamsa. Не се отделям от нея и започнах да търся информация за нея от къде идва, за какво служи, как да я пазя. Потърсих и намерих много неща. Щастлив съм, че имам това и мога да пиша  за него. Аз дори не подозирах за съществуването му, но сега съм много щастлив, благодарение „на  Пине – Пинко”. Тя внесе нещо друго в живота ми и сега аз съм още по-щастлив от това. Мисля, че тук се смесват религиозните вярвания в символи, медальони, идоли, но пък всеки има пълното право да вярва в каквото си поиска. Аз се влюбих в Hamsa и тя съпътства живота ми вече месеци на ред…..Благодаря ти, Пине.