Tantra


                                                   Tantra - Ritual De Amor!

Чудил съм се често къде е границата (из) между момента, когато знаеш, че „не бива“ – а го правиш, и следващия момент, когато знаеш, че нищо вече не е в състояние „да те спре“ - го опитваш?

Тантра масажът за мнозина означава еротичен масаж, който се прави за стимулиране на сексуалното желание. Това до някаква степен е така, но Тантра масажът е нещо много повече от „масаж“. Тантра всъщност представлява лечебна техника за постигане на единение между душата и тялото, като в същото време позволява на съзнанието толкова да се отвори, че да осъществи пълноценна връзка с това на партньора.


Тантра масажът е целебна техника за много по-пълноценен и дълбок релакс, възникнала е в Средновековна Индия, която се фокусира върху цялостното здраве на организма. Целта на Тантра масажа е да бъдат „събудени“ седемте енергийни чакри/центъра, разположени по протежение на гръбначния стълб, за да бъде освободена митологичната енергия Кундалини (заложена в неговата основа), която задейства пълното изцеление на организма (във физически, емоционален и духовен аспект). В същото време, тъй като поставя в особено уязвима позиция човека, който го Получава, отваряйки съзнанието му за заобикалящата го среда, Тантра масажът се възприема като много интимен ритуал, обикновено практикуван между „партньорите“ за постигане на по-върховна сексуална наслада във взаимоотношенията им.

Но за да има Тантра масажът желания чувствен ефект, много важно условие е участниците в него да подхождат към него с отворено съзнание. Даващият да не очаква нещо в замяна, а Получаващият да се отпусне изцяло, без да се чувства длъжен да връща жеста (на момента).  Всеки „в двойката“ трябва да бъде наясно кое доставя удоволствие на другия и кое не, да предусеща желанията на половинката си/партньора и да разпознава дишането му. Защото то говори най-много! 
Няма ограничения коя част от тялото може да бъде докосвана, нито се разчита на  определени магически техники за „настройка“ на тази вълна. След като всичко е уточнено и съгласувано, всеки е свободен да импровизира. Всъщност дори сексът не е задължителен резултат от Тантра масажа. До него може да се стигне по всяко време (с нея или без), просто след подобна процедура, той ще бъде по-разгорещен, именно защото и съзнанието и тялото са отпуснати и отворени за приемственост на другия. Сетивата са много по-чувствителни и самите възприятия нищо не ги спира - човек да се отдаде, да се предаде или да иска да опита от „забранения“ плод. Най-важният компонент в техническото изпълнение е искреното ви желание да доставите удоволствие на партньора си (Получаващия). Дали сте успели, ще разберете сами!... Защото Тантра е осъзнато използване на времето за свободно изразяване на СЕБЕ СИ!

По време на Тантра - Даващия работи с мускулната ви маса с една прецизна лекота, която освобождава напрежението от мускулите ви, което автоматично облекчава определени болки и блокажи, с които се сблъскват съвременните хора, независимо дали са физически, умствени, емоционални, сексуални или дори психосоматични, и редуцира стреса върху цялото тяло. Дава нова енергия и нова перспектива, като различен фокус върху старите лутания.


Тантричният масаж е изцяло  с практична  насоченост и „подобен“ до известна степен с другите видове масажи – като омасляване на тялото и работни похвати по ставно-мускулния апарат, които подготвят тялото - отпускайки го, но само до там. Оттам нататък започва  различното преживяване  защото включва вашата цялостна голота, както и личната ви интимна природа. И ако е поискано от Получаващия, то (от) Даващия спомага преживяването му да се съпреживеят множество оргазми. В европейската част на света човек си мисли, че Тантричният масаж е свързан само с умопомрачителни оргазми... Но аз искам да кажа с ръка на сърцето, че оргазмите наистина не са крайната цел на този тип масаж. Едно от полезните ефекти на тази свещена практика е повишеното цялостно удоволствие и оргазмения потенциал, който се освобождава, трябва да бъде приятен страничен продукт, а не основната цел.

Какво е изживяването по време на Тантра масаж?

Като за начало обикновено не носите дрехи и лежите в топло помещение. Първо сте масажирани по цялото тяло с топло масло, но може да се използват и други техники и стилове масаж (като подготвителна част). Масажът и докосването действат, за да събудят вашата енергия, която се разпространява в цялото тяло, като ви умилостивява и подготвя. Може да изпитате много различни емоционални реакции в тялото (да заплачете, да се смеете), мислите (могат да започнат да ви пренасят навсякъде - бушувайки във вас), не се опитвайте да контролирате абсолютно нищо. Просто се отпуснете напълно (първите няколко пъти това може да се окаже „мисия невъзможна“). Всички реакции са еднакво добре дошли и вие сте свободни да задавате въпроси на вашия Терапевт или да споделяте какво чувствате по пътя на това изживяване, по което сте се съгласили „да преминете“. Но всичко това (като преживяване) би трябвало да се свежда „до рамките“ на мястото, а не да се разправя насам-натам, просто, защото няма с какво друго да се похвалите... и да изложите на присмех, манипулация и гнет всички, които участват!

Не всички школи в Тантра включват „работа“ с гениталиите на Получаващия – масаж (но това определено е нещо, което дава страхотни резултати). Винаги трябва да му бъде обяснено и да е подготвен предварително Получаващия, дали се чувства готов/а и убеден/а за тази част от масажа. Едва тогава Терапевтът, използвайки пръстите си с любов и уважение, ще пристъпи към масаж и докосване на вътрешната част на вашата йони(вулва/влагалище). Това ви позволява да изпитате любящо, лечебно и уважително докосване, без да се налага да връщате нищо, да направите нещо в замяна или да реагирате по определен начин (да се чувствате гузно, да се самообвинявате или да ви обзема изобличаване на страх от провалени вече оргазми)... Не, просто преживявате своят Триумф и съхранявате спомените си след това... наслаждавайки им се. Аз много пъти съм казал, че личното удовоствие не може да зависи от ничие позволение.

Въпреки че
Tантричният масаж може да не е за всеки, той определено има  установен ефект върху мнозина. Тантрa масажът е физически акт на допир, който има за цел да просветли взаимодействащите в него (Даващ и Получаващ), чрез отприщване на застоялата Кундалини  енергия в тялото им. При Тантричния масаж идеята е „Даващият“ в този случай да се съсредоточи върху това да достави удоволствие на „Получаващия“, но не и на всяка цена. Понякога от различни вътрешни предубеждения и „битки“ в мозъка (дали всичко това е „правилно“ или за „добро“ и какво ще кажат хората, ако разберат?!!!), не се получава от първия път. Но с упорство и постоянство се удивявам на резултатите всеки път!...

В днешния свят много хора имат различни „изкривени фантазии“ за това какво точно е Тантра масаж и как трябва да се извършва. Това се дължи основно на факта, че Тантричният масаж може да се прилага по различен начин в зависимост от стила или опита на познавачите му. Има и голямо разнообразие от модерно еротичнитеуслуги“ за масаж като например „тяло в/у тяло“, предлагани от жени, които се рекламират с етикета „тантричен масаж“. Което няма нищо общо с изкуството Тантра, а си е най-обикновено добре замаскирана „платена“ любов/ескорт!

В автентичните практики на Тантра се използват много техники като дишане и гледане в очите, при които се активират дълбоките нива на връзка, която изгражда стабилна основа на доверие и признателност не само в духовния свят. Съвременният Тантричен масаж има тенденция да „привлича“ повече с еротичната му страна, която е показана на света, защото се използва само физическата стимулация и завладяващо сетивата еротично позициониране, за да ви възбуди и стимулира по-бързо (това подтиква към покупката и неговата бърза продаваемост). В зависимост от знанията на вашия Терапевт може да получите смесица от модерна и автентична Тантра. За това този процес е бавен, но дълбок. Труден понякога в началото, но винаги страстен към края си...

Какво да очакваме от тантрически масаж?
Повечето „предлагащи“ тази услуга, предлагат професионален модерен Тантричен масаж, включват различни техники на докосване, за да засилят чувствените усещания. Повдигайки нивата на възбуда „нагоре“, Терапевта трябва да ви отведе през пътуване на съблазън, което пък да завихря във вас „вълните на удоволствието“. Не го ли направи, не прави - нищо. По-конкретно, очакването е „Получаващия“ да достигне оргазъм в края на сесията чрез стимулация на „лингама“ или „йони“...

На Запад Tантрическият „секс“ е известен с предистория за измислено - умопомрачителни оргазми. Това е така, защото тези, които извършват Tантричен секс, са по-свързани със собствените си тела и тези на своите партньори. Много сексуални затруднения възникват поради това, че много от хората имащи ги не са в истински и дълбок контакт със собственото си тяло и неговата възбуда (не познават както себе си така и света на другия). В нашата култура мъжете често се възбуждат бързо, еякулират и са готови „за сън“, обикновено след 3-5-7 мин. Докато при жените възбудата отнема повече време, а след като стигнат веднъж до нея, те продължават да настояват за будност у партньора, за да ги „потушат“ или поддържат по-дълго пожара веднъж „запален“ - искат си нужното внинание с цел-игра. Тази динамика създава много сексуална дисхармония, противоречия, изкривявания на псевдо очаквания и се отваря кутията на „пандора“. И за това не само аз смятам, че мъжете са „от Марс“, а жените „от Венера“... две различни планети, две различни гледни точки, всеки „дърпащ“ към себе си без да се опита да разбере другия и да открие пряк път за „натискане“ на заредените/топли  бутони!

В Тантра мъжете се научават да отделят оргазъмът от еякулацията си, научават се да имат множество оргазми, без да губят ерекцията си (и с нея  семенната течност). От своя страна жените се отварят към своите мултиоргазмични възможности. Така партньорите са в състояние да поддържат сексуална активност заедно много по-дълго, ако желаят. Това често се състои в това, което се нарича „върхове и долини“: позволявайки на сексуалната енергия да се издига и пада, понякога преминавайки от един оргазъм в друг.

Знаете ли, че - когато ме питат за Тантричния масаж(още преди да обясня), повечето хора вече са си изградили някаква тяхна си фантазия, за разголени безразборни „сеанси“ на любов и луди изкъртващи маратони! За това се отказах да „обяснявам“, защото повече „не чуват“ какво им се казва! Но въпреки това им казвам, че не те прави добър любовник това, че чукаш тялото й, правите обаче това, че правиш любов с душата й! Тя копнее за това!... Древната практика е твърде красива, за да не се опита поне веднъж в живота си.

Йони масаж:
Това е другото име за масаж на „вулвата“ и „влагалището“, което може да бъде не само външно, а и вътрешно докосване. Когато се превежда от санскрит, думата „йони“ означава „свещено пространство“ или „източник на целия живот“. „Йони“ масажът обикновено е последната част от масажа на цялото тяло. Може да се изпълнява както за удоволствие така и с лечебни цели. Много жени изпитват болка в „йони“, а професионалния Терапевт чрез масаж може да помогне за повече удоволствие от живота, разблокиране на страданието и завръщане в реалния интимен свят на жената. Също така тук е мястото да се препоръчат работа с „йони яйца“... които също правят чудеса за жените, които после си го "изкарват" на мъжете.

Когато се извършва с опитен партньор или Терапевт (което може да е едно и също лице), „йони“ масажът е чудесен начин да се свържете помежду си и да подпомогнете изграждането на възбуда у жената. Някои добри техники включват бавно „изследване“ на външните устни, вътрешните устни и клитора (както с пръсти, така и с език), извършване на вибриращи движения върху G –точката (скуирт - жените свършват като мъжете) и галене около входа на „йони“. Повечето от нервните окончания в „йони“ са близо до входа, така че е много  добра идея да се отделя повече време за плитките докосване (като археолог, които търси своето „златно руно“), преди да пристъпите към по-дълбоките докосвания и прониквания.


Микрокосмична орбита, кръгово дишане:
Осъзнато „открийте“ мускулите на тазовото дъно първо с „карта“, а след това сами. След като откриете „любовните мускули“, ги стиснете, докато вдишвате, и визуализирайте енергия, движеща се от перинеума, нагоре по гръбнака до горната част на главата и надолу към горната устна. Докато Раздвижвате и изкачвате разопакованата енергия, издишайте и визуализирайте дъха, движещ се по предната част на тялото обратно до мястото, където сте започнали (защото енергията следва мисълта). Дръжте езика си на „покрива“ (небцето) в устата си. Това е даоистка практика, която се нарича Микрокосмична орбита. Тя помага да се създаде изначална следа на енергийният път в тялото, която да се движи нагоре от гениталиите до главата и обратно. Другото предимство е, че редовната практика помага за укрепване на тазовото дъно и осъзнатите жени ще разберат ползата от него през годините.

Тантра може да бъде определена като път, който води до освобождение. Противно на общоприетото схващане в западния свят, Тантра не се застъпва за безпричинния и безразборен секс и не го толерира. Тантрическите практики генерират енергия и пречистват чрез нея енергийното тяло. Тантра учи, че Вселената е мрежа, в която всичко е взаимосвързано и взаимодопълващо се. Въпреки че думата Тантра има много значения, всяко със свой специфичен нюанс в зависимост от контекста, но най-значимото й определение остава:  тя е инструмент за разширяване на човешкото съзнание. Като философия, обхващаща живота, Тантра се състои от различни практики, включително духовност, любов, сексуален съюз и социален живот, за да се постигнат високи духовни стремежи. Радост, любов, щастие, блаженство и екстаз.

Тантра се е развила като  традиция, която обхваща всички дейности на живота като израз на Божественото в тях. Тя не се корени в догмата или отричането на живота, въпреки че насърчава силно ритуалистичния му начин на живот, който предполага спазване на определени правила и практики. Следователно Тантра води до щастлив екстаз в любовта, когато е дълбоко разбрана и правилно приложена. Тя е еволюирала наука за живота и няма нужда човек да бъде „аскет“ и да отрича както плътта, така и всичко останало, каквито са другите духовни разклонения. Дори през годините е установено, че уж много уважавани учени са допуснали огромни грешки при тълкуването на Тантрическите текстове (но на тях никой не им е търсил отговорност, че са подлъгали и объркали с превода си редица поколения изучавали науката грешно). Най-честата грешка възниквала, когато метафоричният език използван в текстовете се е приемал буквално (същото е с „Руба‘йят“ на Омар Хайям). Често това водело до неподходящо разбиране за значението и смисъла в текстовете. Следователно Тантра се е свързала с „гнусни практики“ като жертвени ритуали, кръвосмешение, манипулация и др. Истинската Тантрична духовност няма нищо общо с магьосничеството, черната магия или странните практики на някои секти (които отклоняват вниманието или шокират).

Сега ще ви кажа, защо на Запад обикновено чуят ли думата Тантра за повечето хора означава може би „страхотен“ секс?
Отговорът е много прост: т.нар. Западна Тантра не е въведена от Тантрически мъдреци, а от западни пътешественици, които се „сблъскват“ за първи път с Тантрически практики при пътуванията си до Индия. Същото се случва в сегашния съвременен свят с много хора посещаващи "тайаландки" уж за масаж в страната им, а всъщност ги използват за  друго. Така самия тайландски масаж е осквернен с мръсното подсъзнание на изпразващите се!

Разбира се, след векове на „християнско“ господство и потискане на сексуалността (най-вече при жените: Жената, откъсната от своето удоволствие, е откъсната от своята сила, което е с религиозната цел, за унищожаване на Матриархата й), срещането на такава система - сега, която възприема и величае сексуалната енергия, е толкова нормална, колкото всяка друга енергия и практика. За съжаление умишлено (защото са по-атрактивни), само сексуалните „практики“ били извадени от преданията и автентичния ритуален контекст на Тантрическата традиция и с това била нарушена, което от своя страна придало друг материалистичен щрих на западния ум. Тантра обаче въпреки целия „грешен“ прочит и разпространение е успяла да запази своето достойнството, което заслужава през вековете, защото е истинска. Неп0вторима!

Как ще трябва да променят живота и умовете си толкова много хора, за да се справят с това Изкуство?! Те не искат да го направят.


Тантра е „оценена“ от неразбиращите я като примитивен политеизъм поради многобройните женски и мъжки божества, които се почитат в традицията й. Но е необходимо да се разгледа по-отблизо, за да се види, че Тантра не е традиция, почитаща идола. В Тантра „богините“ и „боговете“ са просто олицетворение на универсалните фини енергии. Само практикуващите Тантра разбират, че всички божества са насочени към върховната Истина, наречена в индуистката традиция - Брахман (Абсолютът).

И все пак какво е Тантрически секс?
Тантрическият секс е бавна, внимателна и чувствена практика, която може да бъде красиво свързваща и дълбоко интимно изживяване, което да се осъществи с партньор. Тъй като Тантрическата традиция мигрира към съвременния Запад, Тантричния секс се превръща в популярен термин, защото това е начин за „приписване“ на повече духовност към европейската сексуалност.

Да търсим Упование в Благодарността защото само тя е израз на нашата сърдечна смиреност!

Всичко, което ни е нужно, за да излезем от което и да е предизвикателство – „сухи“, е като поемам отговорност за самите себе си. Тантра „пробива“ черупката на старата парадигма отвътре навън, призовавайки ни да израстваме в областите на живота си. Тази култура, която тя създава и ни възпитава в нея се превръща в начин на живот и човек спира да „се обръща“ към външния свят, за да си губи времето „оглеждайки се“ в очите му (като изкуствено огледало), че е достоен и приеман (от някого), защото той вече е достоен и приемащ себе такъв какъвто е, защото е осъзнат.

Така човек преживява своето лично  потвърждение чрез Тантра и няма нужда от комплименти, че е красив, симпатичен, талантлив, стойностен, защото е повече от това. Но ако дълбоко (по)вярва сам в своето изначално потвърждение, което е неговия Божествен печат и благословия. След като Получаващия преживее своята Тантра, той осъществява вътрешен интимен контакт със самия себе си (намира пътя към себе си и започва да търси отговори на въпроси, които до този момент не е подозирал, че ще го вълнуват!). Осъзналия се в този път затваря шлюзовете към света в този сублимен момент (изпълнявайки Пратиахара), и не се чувства длъжен да убеждава когото и да било, че е достоен да изживее своето удоволствие. Не очаква „разрешение“ за собственото си дълбоко преживяване. Не! Вътрешния договор на съглашение със съществото му отразява като огледало всичко чрез примера му, след всичко преживяно. Приключва веднъж за винаги с личния си саботаж, който сам си създава, което пък отключва вътрешните конфликти и създава невидими пречки по пътя си. Осъзнае ли тези вътрешно - ограничаващи вярвания, че са налице трябва да „се изправи“ пред страховете си „в него“, от които е „бягал“ като си е „затварял“ очите, и е очаквал да отминат от само себе си. След като е „освободен“ веднъж да „излезе“ на сцената и да наблюдава собствената прожекция на живота си (в медитация), не му остава нищо друго освен да приеме своята главна роля в този авторски сюжет.Дисциплината в Тантра е практическото изражение на Любовта и Уважението към самите нас, което ни води към личната ни свобода. Всеки има пълното право да включи дисциплината на свободния сценарии във всекидневието си чрез Тантра, и ще постъпи мъдро, тъй като подобна практика укрепва духовния му гръбнак. Така се усеща присъствието на Божествения покой, изобилието, здравето, жизнеността, сигурността, съзидателността и хармонията. А съзидателността и вътрешния гений са вътре в нас и често очакват да вземем своето решение, за да отговорят на силата на намеренията ни. От нас зависи дали ще „останем“ под тиранията на тенденциите или ще положим усилия да постигнем вътрешен покой. Защото винаги Душата усеща, това, което очите не могат да доловят и умът не може да разбере.

Всичко, което имаме в живота си, или сме го заслужили - като ДАР, или сме го допуснали в съзнанието си, за да го изживеем - опитвайки го! Така изкуството Тантра не търси придобиване на стойност, а се стреми да я изрази, чрез разчупване на стандартните окови на ума, и страстните желания на тялото. Само така можем да преместим вниманието си от дочутите думи (видяла жабата, че подковават коня и тя се наредила на опашката!!!), към изживяването и покоя на душата след това...  чуй я - сега и ти!

Едва след това чрез самото си изживяване, усещаш „крилете си“, как се разперват несъзнавайки, че си ги отгледал без да разбереш... започвайки да летиш на мига... и едва след това се връщаш отново „в тялото си“, след причинения оргазъм. Така всеки път когато „се завръщаш“ от това енергийно пътешествие, ще осъзнаваш, че не си същия човек от когато си тръгнал. И един ден просто ще бъдеш удивен. Така ще възстановиш баланса в самия себе си и ще имаш огромен принос към изцелението на света - като цяло! Само така човек може да „се опази“ от безплодието на съвременния живот. И ако искаш нещо, което никога не си имал, трябва да опиташ нещо, което никога не си вкусвал. Изживей своята Тантра – сега!

Доставяйки на себе си и на партньора си удоволствие, по същество задоволявате вашата основна човешка потребност за изразяване на любовта си... Така нищо не трябва да се отлага за „следващия път“. По това се различава говоренето за Любов и правенето от Любов...

Най-главната причина поради която жените изневеряват на онези, с които са се „събрали“ (партньори е „силно“ казано), е защото са сексуално неудовлетворени. Без тази първична и важна възбуда - връзката става банална и за двете страни, но жената бързо се отегчава. Точно тогава „тя“ започва да търси друг, "истински" мъж, който да я хармонизира сексуално. Въпреки, че всяка жена има възможност да достига до много интензивни и разбиващи ума й оргазми, които буквално да я накарат да се тресе и извива в арка, което би и пречило да говори... тя не достига тези „висини“...! За жалост обаче нещата са обезпокоителни защото много жени не са доволни от своите „връзки“ и сексуален живот. Срамно е, но част от причината за това, е че повечето мъже са крайно невежи, когато става дума както за тялото на жената, така и за нейното удоволствие (те не търсят първо женското удоволствие). Повечето мъже „живеят“ мислейки си, че са „добри“ любовници, защото много са малко жените, които биха им казали в прав текст, че са нещастници и са много зле в леглото! И оттук нататък започва едно примиряване под наслов такъв ми се "падна“... Обаче ако той „не може“, за нея е по-лесно да го "приеме“ и да потърси с времето следващия, от колкото да се изправи срещу това... Но е важно мъжа да се научи как да я прави „дива“ и да я довежда до оргазъм(и). Така е редно да се изучат нейните форми и размери и това, че ЖЕНАТА може никога да не бъде на корицата на Плейбой, не значи, че няма да бъде в нашия живот и сърце...всеки ден. Толкова ли е трудно да се говори, какво му харесва на единия и какво на другия, без да се налага „да налучква“ човек на сляпо и със завързани очи в тъмното да си фантазира?!

В най-добрия случай ви чака дълъг път на опознаване. Няма да ви лъжа. В непозната територия сте!

P.S.: „Приятелю“, никога не забравяй, че всичко е Енергия... а това също включва твоите мисли, чувства,  времето ти, вещите ти, парите ти, както и твоите уникални дарби (колкото и да не ти се вярва, че ги притежаваш - защото всеки има нещо, което го прави уникален). За да Получиш, първо трябва да участваш в трансформиращото Даване (обратен път няма). От ключово значение за изобилието на Енергийния процес е отварянето на Сърдечната чакра, от която бликва потокът ти. Това помага на човешкия ум да се освободи от страха, раздялата, конкурирането и т.н... и да се превърнеш в „течащ“ чоВЕК, които не задържа нищо, което да го „трови“, бави и задържа - закотвен на едно място (обикновено в миналото зацикляме в дадена случка). Вселената те подкрепя и обича такъв какъвто си и не държи да се променяш, а ти показва как да не се вкопчваш излишно в нищо. Така позволяваш потокът на живота, който е енергия, да те води във всичко, което правиш. Давай свободно и открито, без дискриминация и преценка!

Еволюиралия човек дава, за да живее докато не започне да живее, за да дава. Само така чувства вътрешното си богатство, което осмисля дните му и придава смисъл, отваряйки очите си - сутрин.

                                     Внимавай с „опасните“ Е-та!
Е-днообразие, Е-тикиране, Е-гоизъм, Е-кстремност, Е-гоцентризъм и т.н.
Диетата ти не би трябвало да се състои само от храна, която ядеш. Тя е и това, което гледаш, слушаш, четеш, усещащ, преживяваш...хората с които общуваш и нещата в които влагаш  мисъл, емоция и душа. Бъди ВНИНАМТЕЛЕН и БДИТЕЛЕН с душата си толкова, колкото и с тялото си. Преживявай повече, за да има какво да ти остане да разказваш, и да скриеш от света. А здравето не винаги идва с помощта на медицината. Голяма част от него идва от душевното спокойствие, мирът в сърцето и душата. Здравето идва от смеха, любовта и чувствените усещания на ДОКОСВАНЕТО... нека са споделени като любовта!

                                       Χρήστο Χριστοφ - Wellness Therapist!