Thai

                      Традиционен Тайландски Терапевт - Лясковец!

Христо от Лясковец-Христов е (единствения) лицензиран Традиционен Тайландски Терапевт от Лясковец
(
Traditional Thai Therapist) към 
"Thai Massage School of Chiang Mai" - Thailandот единственото професионално Tай масаж училище в света, акредитирано от Тайландското правителство, както и от Министерството на образованието (което го е признало за медицинска практика) и Кралското семейство, за подготовка на Тай масаж Преподаватели и Терапевти. А „Thai Massage School of Chiang Mai Thailand е първото училище в Тайланд, което е признато от Американския национален сертификационен борд за терапевтичен масаж и работа с тяло (NCBTMB).

Повече за училището Thai Massage School of Chiang MaiThailand. 

Христо от Лясковец-Единствения Изправил 23-ма човека от ИНСУЛТ!!

Веднъж Приемащия изживеели онова усещане, което до този момент не познава, но провокира енергията в него да отприщи  еуфоричната му вътрешна свобода, която на свой ред започва да циркулира на воля чрез докосването на (от)ДАВАЩИЯ Тай Терапевт, то би се стремил винаги към нея. И всяко друго докосване водещо не до познатото вече усещане ще завладява - пречейки с нехарактерен ограничаващ път.
Когато избирах своята цел, преди всичко исках да разбера - заедно с нея,  дали тя ще ме води към онзи път, по който ми е отредено да вървя?... Не бива човекът в мен повече да се страхува от грешките, защото наудачите са седем пъти по-полезни от успеха. Така и никога не съм чакал всичко да ми се изясни и едва тогава да се задействам... Също така разбрах, че Страстта ми към Масажът не е „вълшебна отвара“, която сама по себе си ще гарантира успеха ми. Разбира се, че  ми помага много в моята кауза, но не може сама по себе си да я изпълни. Повечето търсещи хора като мен не се раждат в семейства, които имат голямо богатство. Също така много малък процент от талантите ми бяха открити в много по-късен етап от моето осъзнаване и едва тогава започнах да ги развивам... “Закъснявах ли?“ или всичко си беше такова, каквото трябва да бъде с темпото с което ми е отредено да се движа!!!... Ако бях спрял да вървя напред преди 28 години - макар и със ситни стъпки, тогава никога нямаше да разбера колко далеч мога да отида и никога нямаше да разбера в какъв човек можех да се превърна - извървявайки пътя си дотук. За това продължих-практически стъпка по стъпка независимо от временните неразположения – „трудности“ за да разбера какво още мога да науча, приложа и ползвам с радост в сърцето... Така и Тайландския масаж препречи пътя ми с някаква фина лекота, сякаш това е някакво продължение на една дълголетна любов помежду ни, която ескалира в изкуството на докосването въпреки, че той е само един от модулите му... ДА ДОКОСВАМ! Така по трудния начин научих, че ако мога да докосна едно единствено нещо с дълбоко Съзнание, мога да докосвам всичко. Така не позволих на никого да „вземе“ надеждата от Сърцето ми, мечтата на Умът ми и добротата на Душата ми!... Не! Пазя си ги.

Лао Дзъ някога е казал: „Глината се оформя, докато се превърне в чаша за пиене и точно тогава в празнотата е нейната полезност.“ Чашата е съд, който се използва заради празното пространство, в което може да се побира всичко. То е затворено. Позволява да бъде напълвано, изпразвано и поднасяно. То не иска нищо, иска само да бъде полезно и да служи... Толкова е просто!

В миналото тайландският масаж е допринасял за емоционалното, физическото и
Христо от Лясковец и Калин Ненков!
духовното благосъстояние на тайландците; както продължава да го прави и днес
. Но Слава Богу, че отдавна е напуснал очертанията на Тайланд, за да бъде прославяно - обикаляйки, и е „наминал“ към България. За да мога Персонално и качествено да се докосна до него, благодарение на обучаващият ме - Калин Ненков! Респект и Поклон, са малко!

-Тайландския масаж е метод на традиционната Тайландската медицина, която пък от своя страна е Ведическа медицина и се основава на духовни и енергийни принципи и е силно повлияна от древните културни влияния на китайската, бирманската, лаосионната, химерската и юнанските медицина на Малайския юг.

-Традиционния Тайландски масаж се развива в продължение на хилядолетия 
в средата на будистките храмове в Тайланд. Той процъфтява като начин Духовните хора – монасите да споделят ползите от медитацията и състраданието във физическата й форма наречена живот. Медитацията се осъществява както за даващия, така и за получаващия - масаж. За да се осъществи пълноценно, е нужно получаващия да намери своето лично място на доверие и спокойствие - вътре в себе си, а даващия да се свърже с вътрешния си мир и баланс, както и с чистата и безкористна обич в сърцето си. Когато това се случи, ефектът от Масажът е еднакво хармонизиращ, зареждащо - лечебен и за двамата. Техниките, ритъмът и атмосферата, в които Тай масажът се прилага, отварят пространството за свързване с дълбоката ни Човешка същност. Сетивността се разширява - разтваряйки се в пъти повече и животът се възприема в по-голяма пълнота.

-Тайландският масаж се състои главно от акупресура на десетте енергийни линии - Меридиани, които тайландците наричат „​​Sen“ – означаващи енергийни пътища/линии, при китайците и индийците е „меридиани“. „Sen Sib” означава главните десет енергийни пътя - протичащи в нас. Според тази теория линиите са съставени от точки обединени в поток от жизнена енергия Ци (а те са входът, от където болестите навлизат в организма, разпространяват се от повърхността навътре и отвътре навън, когато болестта се лекува. Енергийните канали са мястото, където точно може да се определят патологичните изменения в състоянието на организма, защото болестта всъщност е нарушение на циркулацията на енергията „Ци“ по каналите. Жизнената енергия прави един пълен цикъл в рамките на едно Денонощие. Часът, в който енергията минава по определен канал, се характеризира с максималната активност на органа и функцията му, на който съответства меридиана. Часът на започване на болката информира за причината за проявата й), които биват задвижвани от електрическия импулс подаван от Чакрите (Жизнената енергия, която ни поддържа живи, в йога се нарича Прана (в Китай е Ци/Чи, в зависимост от това в коя част на Китай се намираме, в Япония я наричат Ки, в Индия – Прана, в Древна Гърция – пневма и.т.н.) и протича по фините енергийните канали – така наречените нади. В тялото има около 72 000 нади, но основните са Сушумна, Ида и Пингала). Чакрите са като мелнични колела, които се въртят и тласкат/изпомпват енергията по цялото тяло (в съвременното познание ги сравняват с Блендата на фотоапарат - при повече хипер - активност се затваря, а при пасивност се отваря). 


(Сушумна е главния канал
, разположен по продължение на гръбначния стълб и през по-голямата част от времето е неактивен. От двете му страни протичат спираловидно Ида и Пингала, като на местата където тези канали се кръстосват са разположени енергийните завихряния, които наричаме чакри. Ида се свързва с Лунната/женската енергия, с лявата ноздра и дясното мозъчно - полукълбо и контролира Менталната и Творческа активност и парасимпатиковата нервна система. Пингала нади представлява Слънчевата/мъжка енергия, която протича през дясната ноздра и се свързва с лявото мозъчно – полукълбо и контролира физическата активност  и симпатиковата нервна система. Ида и Пингала работят последователно, като активността им се променя приблизително на всеки 90 мин. Кой от двата канала функционира  в момента можете да разберете като опитате да Дишате през всяка от ноздрите поотделно – винаги едната ноздра е леко по-отпушена от другата. Когато лявата ноздра е активна, съответно работи Ида и моментът е подходящ за Творчески и умствени дейности. Когато диханието е по-добро в дясната ноздра, Пингала нади функционира. Тогава преобладава повече жизнената енергия за физически дейности. Сушумна става активна за кратък момент между смените в работата на Ида и Пингала. Възможно е да се промени съзнателно активността на надите чрез Дихателни упражнения(ПранаЯма), така че да активизираме тази половина на мозъка, която съответства на настоящата ни дейност. Едва когато двете енергии станат еднакво активни, те чак тогава протичат през Сушумна, събуждайки централния енергиен канал).
А самите Чакри се намират наравно разстояние една от друга и са разположени на главната магистрала „Сушумна нади“- (Функционален канал - “Ин“, а проекцията и се намира в гръбначния стълб (ЗСМ), а другият е Управител „Ян“- канал и се издига по предната стена (ПСМ). Тези два канала формират яйцевиден кръг/форма, по който тече енергията и там е локацията на 7-демте основни Чакри), която е заобиколена от ДНК-спирала Ида-Пингала нади (като две усукващи се змии имайки желание да докоснат върха или небето и да се заключат). (Надите са канали във финото тяло, през които минава праничният поток. Думата „нади” буквално означава поток/течение. Надите кореспондират с нервите във физическото тяло). Невидимите енергийни канали са пряко свързани с човешките вътрешни органи. Смята се, че именно в тях се проявява човешката душа. Като се започне от структурата на мембраната та се премине през опорно-двигателния апарат, кръвоносната система, нервната система, дихателната система, вътрешните органи и т.н., се води необятен-многопластов диалог с тялото, ума и духа, за да се постигне максимална адаптивност на човека преживяващ съюзът.


В Традиционната азиатска медицина винаги се говори за духовете на сърцето и черния дроб, волята на бъбреците, доблестта на белите дробове и умствената дейност на далака. Регулирането на енергийните канали влияе не само на тялото, но и на Духа на човек. Когато нечие съзнание се възстанови, ще го последва и тялото - никога обратното. Съзнанието също е изградено от материя. Това е скритата част от енергийната мета Тайна!!!...

-Така целта на Тайландския масаж е да предразполага енергийния поток свободно да преминава, чрез техники на ритмичен натиск (чрез пръсти, ръце, лакти, колена и крака),  за да може човешкото тялото да се разтяга (различни стречинг позиции), стимулира и балансира по един необновен начин, които и освобождава линиите от всички блокажи, позволявайки безпрепятственото пътуване на Енергията в нас. Така Прана прониква в тялото на човек, който преживява Тай масажът, и която пряко се свързва с дишането му (вдишване и издишване), чрез сложната мрежа от енергийни меридиани, фасции и чакри, а тази симбиоза в отговор на движението й, започва да вибрира на честотата на физиологичните, психологичните и духовни човешки преживявания. А това прави Терапевтичното - Човешко докосване несравнимо, което носи със себе си топлина, спокойствие, изцеление, нежност и обич... Това е истински израз на  традиционната любяща Човешка доброта... Излъчвана от сърцето на Терапевта и Изразена чрез ръцете му. Освен това в тази  страна, да отидеш на масаж или да направиш такъв, не е просто акт на моментна грижа, в който човек е неразположен или има някаква нужда. Това е Изкуство в тяхната култура, да можеш да отдадеш своята положителна енергия към хората... и не е поредното елементарно преживяване, за което отиваш и оставяш някъде там едни пари на рецепцията... или в нечии ръце!
А оттук-нататък тялото след преживяването на терапията (която е еднократно продължителна) се нуждае от почивка и време (поне един - два дни), за да се освободи само от токсините и да се наслади на изцелението от преживяното из под вещите ръце на Терапевта.

Целта на  Тай масажът е чрез oмесване на мускулите и чрез стимулиране на енергийните пътища с палците, дланите, лактите, колената и краката да се балансират 4-те елемента:

- Земя: кости, мускули
;
- Вода: кръв, секрети
;
- Огън: храносмилане, метаболизъм
;
-
Въздух: дишане, кръвообращение;
За да учи човек Тай масаж е редно да заложи на:
-Време;
-Енергия-Устойчивост;
-Търпение;
-(Високо)Качество на възприятията(си) за да се получи добра усвояемост и предаване нататък в ежедневната практика! Това е същото като да усвоиш легендата за 4-рите първо елемента на планетата и след това да надграждаш енергийно (никога преди това), емеционално и душевно. Защото ние сме духовни същества с човешки преживявания, а не човеци с духовни проблясъци.

Какво е Тайландски масаж?
- Това е древна естествена терапия, която може да помогне за намаляване на някои от вашите заболявания;
- Практикува се повече от 2500 години;
- Извършва се върху матрак или матрак от футон;
- Работи се по енергийните линии;
- Фокусира се върху мускулите, ставите и дори масажира стомаха, главата, пръстите на ръцете, пръстите на краката и ушите;
- Помага за насърчаване на кръвообращението, здравето и благосъстоянието;
- Тя включва техника на йога;
- Помага за увеличаване на мускулната гъвкавост;
- Тя ви помага да станете по-силни;
- Тя отпуска цялото ви тяло;


Прилагани компетентно, терапията повлиява комплексно върху целия организъм и по-специално на:
- Опорно
-двигателния апарат;
- Периферната нервната система;
- Кръвоносната система;
- Дихателната система;
- Храносмилателната система.
Талантът ми на Терапевт е Истинският (ми) ДАР от БОГа, а това което правя с него помагайки на Човечеството, е моят ДАР за БОГа (в мое лице)!!!LOYALTY Program CLUB:https://bit.ly/33zD5Sc

Business Card: 
Thai Massage School of Chiang MaiThailand
Hristo Petrov Hristov - Bulgaria
Traditional Thai  - Therapist


Thai FooT Massage тук:https://bit.ly/34Nvuzp
Повече за Меридианите и Енергията тук:https://bit.ly/2yIwirh
Повече за Тай масажът в Лясковец: https://bit.ly/2NWPlXgUNESCO  
е добавило признавайки тай масажът в списака си с нематериалното "Културно Наследство" - 2019г.