Fire

                                                         The Triple Warmer Meridian
Мистерията на Тройния нагревател!
Троен нагревател или Трите загряващи пространства!

Мистерията на Отец-Майка-Светия СИН в НАС!


Това за което ще говорим днес се нарича „san jiao“, тройна топлина, „тройна енергия“ или „троен нагревател“. Сан Дзиао се отнася до трите произхода на небето, земята и водата-Трите Същности. Горното Дзиао е свързано с ефирността и небето. Средния Дзиао е свързан със земния елемент. Долното Дзиао се свързва с изтичане на водата. Тройния нагревател не е физически орган, но може да се разглежда като матрица от съединителна тъкан /мембрани/ фасция, която обгръща всички органи, мускули и кости и благодарение на тях те комуникират чрез кристалните течности и съпровождат по пътя си Енергията (Чи/Ки) като цяло. Тъй като разбирането ни за тялото като матрица на електромагнитните енергии се задълбочава, то е хубаво да видим, че фасцията или съединителната тъкан (структуриране, обвиване и свързване на кръвоносната система, нервната система, мускулно-скелетната система, храносмилателния тракт, органите и клетките ) всъщност е енергийна комуникационна система. Колагенът, който съставлява по-голямата част от съединителната тъкан в тялото ни, е течно-кристален. Течните кристали - известни като полупроводници - са способни „да водят“ Енергията по начина, по който електропроводната система в нашата къща провежда електричество... Така работя и аз чрез РефлексоТерапията(сипо ходилата(вече 24 години) и възвръщам живителния ТОК на човека (нищо, че не ми вярват човешкия род-то е факт!!!). Масажът ми на ходилата „не разтапя“ фасциалната тъкан. Това, което прави, е да го втечнява и да се създава нова проводимост, за да поддържам способността на тялото да се движи в космоса(Вътрешната микро - орбита/ вътрешния опознавателен свят на клиента), и свободно да циркулира в кръвния поток. Виждам необходимостта от това втечняване, когато се събудя сутринта или се изправя след „дълго четене за изпити“ и после трябва да се разгъвам твърде дълго. Тялото  по естествен начин желае да поддържа течността на фасцията. За тази цел са необходими топлина и налягане на двете помпи-Кръстна(Pelvis) и на вратът(Atlas) . И двете могат да бъдат осигурени чрез движение(аз ползвам Коплекса си от упражнения ЗЕК-Симбиоза от 1994г.). Без движение, фасцията ще изсъхне и ще се втвърди в процеса на тиксотропия *
*(тиксотропия  е термин от механиката на флуидите, който означава свойството на някои  ненютонови флуиди да променят вискозитета си с течение на времето, когато биват извадени от състоянието си на покой: Свойството да тиксотропират проявяват: кръвта и синовиалната течност между ставите);

...Те също така могат да изпращат, получават, съхраняват и усилват енергийните сигнали - като нашата домашна-високоскоростна интернет връзка. Тъй като фасцията свързва всяка система в тялото - тя осигурява основа за информация и трансфер на енергия извън чисто химическия произход. С други думи, докато традиционно учените са мислили, че комуникацията в тялото е механична (химическата молекула се вписва в рецептора като ключ в ключалката), сега осъзнават, че можем да отваряме блокировката по-бързо само чрез Енергия (като устройства за дистанционно управление). Тройния нагревател е свързан с метаболизма, както и с течностите в тялото ни. Той подпомага трансформирането на нашите телесни течности и балансира енергията между нагревателите. Както и транспортира Енергията към всички органи. Всички наши телесни течности (кръв, пот, сълзи, слюнка, урина, сперма, стомашни сокове,  и т.н.) произхождат от храната и напитките, които консумираме през целия ден. Храната и напитките се трансформират и отделят чрез далака в "чисти" и "мръсни" части. Чистите течности са насочени към белите дробове и кожата, докато бъбреците и тънките черва обработват замърсените течности, които се екскретират (отделят) като урина. Според китайската медицина този процес е опростена версия на това как в тялото ни метаболизират течностите. Тройния нагревател е отговорен за генерирането, транспортирането и отстраняването на всички телесни течности в тялото ни. Наричат го още отводнител!
Функциите на Тройния нагревател:
Първо да изясним и припомним, че Тройния нагревател се разделя на три (като нива - подредени етажно едно в/у друго) горен нагревател, среден нагревател и долен нагревател.
Горен нагревател - Основният физиологичен процес на горния нагревател е разпределянето на телесните течности от действието на белите дробове, сърцето и мозъка. Често е свързван в описания като мъгла. Така горния нагревател е отговорен за трансформирането на енергията на тялото ни в пара, която поддържа смазването, необходимо за здравото дишане.  Тази пара също така осигурява влагата на кожата, която активира необходимата ни имунна защита, за да забрани на патогенните вируси да нахлуват в тялото ни. Горния нагревател е нашия физически щит срещу вируси и бактерии, а кожата е нашата първа линия на защита срещу въздушните заболявания.
Среден нагревател - Основните физиологични процеси в средния нагревател се отнасят до храносмилането и в частност черния дроб, бъбреците, стомахът, панкреасът и далакът. В процеса на храносмилане, далакът и стомаха  разграждат храната и напитките, като отделят каквото трябва да се абсорбира от приетото, и кое трябва да се екскретира (отделя). Също така се сравнява с камерата за *мацерация (накисване). *Мацерацията е процес на омекотяване на вещество чрез накисване в течност. Двата основни биологични примера за мацерация са мацерация или подрязване на кожата и разграждане на храната в химуса по време на храносмилането. Мацерация на кожата е разрушаването на кожата чрез омекотяване поради продължителното излагане на влага за дълъг период от време...стомашна каша е полу-смляна храна, разтворена в стомашния сок. Той е много кисел, тъй като се накисва в солната киселина от храносмилателния сок)(Мацерацията се отнася до процеса на омекване чрез накисване в течност, докато Перколацията се отнася до процеса на преминаване на течност през филтър). Така средния нагревател е мястото, където храната се събира и се транспортира из цялото тяло.
Долен нагревател - Основният физиологичен процес в долния нагревател е отделянето на течности за екскреция (отделяне) под формата на урина. Наричан още отводнителен канал, долния нагревател включва функциите на дебелото черво, тънките черва, пикочния мехур и половите органи.
Още за Каналът Троен Нагревател: Тройния нагревател е неразделна част от разбирането за балансираното протичане на енергията в тялото ни по меридианите и  нейното манипулиране, както и значителното й въздействие върху организма ни. Тройния нагревател - управлява навиците, поведението, мислите и имунната система.
Започвайки от върха на пръста/нокътя, тройният нагревател/канал се разгръща дорзално между четвъртата и петата метакарпална кости и oттам се изкачва между двете кости на предмишницата (радиус и улна), през върха на лакътя, и  задната част на мишницата до рамото и ключицата. Той се придвижва напред в гръдния кош- вътрешният клон се спуска в гърдите през диафрагмата до корема, за да се свърже с перикарда, горния нагревател(от горната част на гърлото до горната част на ухото (където клонът се свързва с жлъчния мехур) се издига трикраен канал на нагревателя, преди да се спусне надолу до бузата и да завърши в инфра-орбиталната област). Излизайки отново от гръдния кош в ключицата, меридиана се изкачва по шията и около задната част на ухото. Поради специфичния си курс, терапевтите обръщат внимание на тройния нагревател за проблеми, свързани със страничния аспект на предмишницата и ръката, рамото, врата, ушите и очите.
Патология на тройния нагревател:
Тъй като тройния нагревател не е отделен орган, тяхната патология може да включва много различни модели. Признаването на типичната дисхармония на тройния нагревател е най-добрият индикатор за това кога да проследите този меридиан. Тъй като заявленията са толкова широки, патологиите ще се обсъждат според местоположението, а именно горния, средния и долния нагревател.
Горния нагревател  - Когато функцията за замъгляване на горния нагревател е нарушена, тя обикновено води до разпадане на нашата защита. Това може да доведе до настинка със симптоми като кихане, хрема, температура, болки в гърлото, болки в тялото и т.н. Специфични за меридиана на тройния нагревател са симптомите, които съответстват на местоположението на канала,  болка зад ушите, подуване на бузите, болки в гърлото и болка във външния кантус на окото.
Средния нагревател - Когато функцията за мацерация на средния нагревател е нарушена, има неравновесие в храносмилателния процес. Най-характерните за троен дисбаланс на нагревателя са проблемите, свързани със задържането на храна, като подуване на корема, гадене, киселини и прекомерно изгаряне. Клиентите с тези симптоми вероятно са твърде чувствителни, за да претърпят коремен масаж. Този сценарий е идеалното време за работа с меридиана на тройния нагревател.
Долния нагревател – Когато дренажният канал не работи правилно, има проблеми със задържането на водата и уринирането. Неравновесието, свързано с тройния нагревател, може да включва оток на крака, задържане на урина, загуба на контрол на пикочния мехур и често уриниране. Ако клиентът споделя някакви индикатори за по-нисък дисбаланс на която и да е облас обхващаща  някой от трите нагревателя, работата на меридиана на тройния нагревател може да им бъде от полза. С разбиране на тройния нагревател, масажните терапевти(като мен)могат да се възползват от леснодостъпното си местоположение и разбиране, за да окажат здраво въздействие върху някои много сложни телесни дисбаланси. 
...Много бих искал да освободя умът си от Известното, за да може да се прояви Непознаваемото! Защото няма гладък път от земята към звездите нищо, че не се виждат техните очертания...(така стигнах до тук!)


Фасция


 
AP Balance
От Библиотеката на Христо от Лясковец! Използващ мозъка си много по-пълноценно!

Кръстна помпа(Pelvis) – Първата митница; Черепна помпа (Atlas C1) -  Втората митница; Първата помпа издига енергията от таза по гръбначния стълб до вратът и главата (по Заден Среден Меридиан), а след това черепната помпа я транспортира от пред и я спуска до пъпа (по Преден Среден Меридиан).

Ключът към успехът в това начинание, е че се научи човек като мен да релаксира пълноценно като насочва към мястото на своя фокус-Енергията фокусирайки я като сноп(Слънчева светлина преди да се запали хартия или сено)!

Възприятието е основен емоционален отклик. Това как се чувстваме рефлектира в/у  начина, по който възприемаме света. Всяка наша мисъл генерира енергия. Всяко наше действие съзнателно или несъзнателно генерира енергия. Всяко хаотично раздвижване на енергията създава препятствия в нас. Това е същото когато да виждаш големия кораб да плава за някъде, а самия той да не знае накъде (но ти не знаеш това – докато го гледаш). Съответно каквато е да е посоката му - няма да стигне някъде! За това и енергията си има своя план и се движи по своето направление, а ние по някое време осъзнаваме това, след определени житейски абстракции или катаклизми. Енергията и тялото ни са изчерпаеми източници и са ни дадени на заем. След определена времева линия ние така или иначе ги връщаме. Защото не ни принадлежат! И въпреки това тя съществува, движи се в нас и напомня за себе си когато си поемем дълбоко дъх и усвоим праната без да я виждаме. Тогава най-случайно в стил дежа-вю ни се припомня как преди много години или от минали животи сме преживели същото или нещо подобно, което не помним. За това самото състояние е като мираж.
Преди години за първи път чух думата фасция. След това прочетох достатъчно за да само-сезирам, че има изключително дълбока информация, която ще си позволя да допълня, защото мисля, че има доста празноти по този въпрос. И само защото има такива и не се прави нищо по този въпрос (в тази посока), човешкия фактор да може да използва обединяващата версия на Изтока чрез Запада. Мисля, че само човек които се е докоснал и практикувал Йога, Даоистки практики, Тай Дзи Цюан и т.н.(в този ред на мисли) би направил невидим паралел (макар, че питайки и такива практикуващи, недоумяват как съм стигнал до това знание и съм ги „навързал“ нещата!!!). Е то най-вероятно не е случайно да „го засека“ в съзнанието си, защото аз това правя по цял ден (нали съм „радарчик“) и ги практикувам. Мисля, че е напълно нормално да бъда допуснат до това знание, за да го експлоатирам колкото се може по-качествено и хиляди хора да могат да си го интерпретират и ползват с любов като ги запозная с него.  И е редно да посрещаме всеки ден с любов в сърцето си - след като вече знаем това. За това в съзнанието ми бе допуснато да навлезе макар и без доказателства, че ако това дишане - Шестте лечебни звука и Вътрешната усмивка могат да допринесат за освобождаването от цялото вътрешно напрежение (което образува прекомерното отделяне на топлина), и което сварява всичко по пътя си, то ще го стори. С цялостното насочване на вниманието ни към този процес, показвайки ни как без усилие да се справим сами. И ако това се окаже вярно (ще оставя всеки сам да си го доказва-практикувайки когато има време и желание или може би здравна цел), то е редно да се обърнем към него и да го ползваме като национално богатство, благодарение на преведените книги на (Гранд Мастър)GM Мантак Чия и Даоистката традиция съхранила вековни познания за опазване жизнения ресурс на човека, а именно живота му...в неговата истинска цялост......А не да чакаме на „белите манти“, които  може би „са учили“ не това което наистина е трябвало да показват с примера си. Не ги съдя, някой от тях толкова могат. Вярно е, че така наречена „съвременна“ медицина е оглозган стар кокал и в буквалния смисъл оставя много хора извън своя обсег и всеки сам „трябва“ да търси своето спасение къде ли не и в какво ли не. Е, тогава каква е файдата от ползата да учиш нещо, което на практика ти казват с времето, че не е точно това което си искал „да помагаш на хората“, но разбираш, че много неща не зависят от теб(да не кажа нищо, че по-лесно),защото преди теб е фармацевтиката. Медицината не е критерии за здраве! Но пък и те самите не казват на хората (защото не знаят), че могат да се справят сами с почти всичко, и че могат да бъдат успешни, а не клечащи по цял ден пред сумрачните кабинети на тумби сякаш там дават кюлчета – злато вместо „направления“! Веднъж проявено цялостно нехайство в живота на човек, трудно би се поправило с една таблетка-дадена от доктора, която няма практически смисъл. Та така (да не задълбавам нататък, че ще бъда много груб).

Кръстна помпа(Pelvis) – Първата митница; Черепна помпа (Atlas C1) -  Втората митница; Първата помпа издига енергията от таза по гръбначния стълб до врата и главата (по Заден Среден Меридиан/Управляващият Ян канал), а след това черепната помпа я транспортира от пред и я спуска до пъпа (по Преден Среден Меридиан/Функционалния Ин канал).Това е свързано с упражнението на МикроКосмическата Орбита и осъществяване на пълен кръг от задвижената енергия!

Фасцията е три вида: повърхностна, висцерална и дълбока. Освен това тя е цяла мрежа от съединителна колагенова тъкан, която се намира точно под кожата ни (триизмерна паяжина от фиброзни лепкави белтъци, които свързват в едно няколко билиона клетки в нашия организъм), но пък за това другото и име е „втора кожа“. Тя е свързващото звено между сухожилията и хрущялите, както и между меките тъкани и костите. Реално погледнато тя обвива мускулите и вътрешните органи като пашкул и прави възможно движението на тялото ни. Част от фасцията са и мембраните, които защитават мозъка, гръбначния мозък и периферните нерви.

Само човек, които практикува източни практики като пълно-йогийско дишане (дълбоко и цялостно-съзнателно-волево дишане), Шестте лечебни звука (по линията на Дао практиките от Гранд Мастер Мантак Чия), би допълнил своят живот с разбирането, че: практикувайки ги дава на тялото си ресурс от който то се чувства прекрасно и не се самоунищожава: Според китайската медицина всеки орган е заобиколен от  „мембрана“ наречена фасция, която регулира неговата температура.  Чрез самата мембрана се отделя излишната топлина навън през кожата, където тя се обменя и взаимодейства с  Жизнената (Ци) Енергия от Природата. Обаче продължителното претоварване с физическо и емоционално напрежение прилепя мембраната до самия орган и тя не може да отделя своята генерирана топлина към кожата, нито може да поглъща охлаждащата енергия чрез кожата. Освен това кожата се задръства с токсини и органите се прегряват. А прегряването предизвиква свиването и втвърдяването на съответните органи (да не кажа само-изпържване).  Детоксикацията чрез изпълняването на Шестте лечебни звука е най-добрият начин за изчистване на органите, защото ползва свежата енергия за тяхното пре-по- чистване. А хората изразходват изключително много пари за билки и лекарства, за да очистят органите си. Но в повечето случаи тези вещества остават в организма, причинявайки допълнителни щети чрез замърсяване. Освен физическото изпълнение на дихателните упражнения е хубаво да подпомогнем процесът чрез ментална концентрация като си представим как чрез издишването си отвеждаме излишната горещина, влага, болна енергия  изстисквайки я  изхвърча навън... докато звуковете предизвикват вибрирането на определени органи, то чрез движенията на ръцете съчетани  със съответната позиция на тялото, изваждат топлината и напрежението вън от тялото.

Всеки звук си има свое дишане като акцент към даден орган: Първия е насочен към Белия дроб(доминиращ през Есента); Вторият е към Бъбреците(Зима); Третият е към Черния дроб(Пролетта); Четвъртият е към Сърцето(Лятото); Петият е към Далакът (Циганско лято); Шестият е Тройният нагревател; А той се отнася до Трите енергийни центъра на тялото ни. Горното ниво, което се състои от мозъка, сърцето и белите дробове е горещоСредното ниво, състояща се от черният дроб, бъбреците, стомахът, панкреасът и далака е топлаДолното ниво което съдържа дебелото черво, тънките черва, пикочния мехур и половите органи е студено; Звукът на Тройния нагревател балансира  температурата от трите нива, като сваля горещата енергия надолу до долния център и изкачва студената енергия нагоре до горния център, през храносмилателния тракт. Това води до отнемане на стреса и топлината причинени от „живота, който водим на тихо самоунищожение“  и е предпоставка за дълбок и релаксиращ сън, подобрява качеството ни на живот както и самото ни усещането  към него! Освен всичко това мнозина не знаят, че с волевото дишане се осъществява и масаж на вътрешните органи докато се проветряват, възвръща здравето на увредените тъкани, издига степента на осъзнаване на собствения ни уникален по рода си живот, и подобрява самочувствието ни. И всички тези уникални дихателни техники влияят пряко и на хормоналния ни баланс.

Χρήστο Χριστοφ каза: Както често се шегувам, че Вселената е забравила да ми "сложи" качества в "стандартното" оборудване при раждането ми, то аз развивам своята Вяра чрез това, което обичам да правя. Но всеки ден се уверявам, че ако и да притежавам други качества, знания и умения без Надеждата нямам нищо! Така едва "накрая" когато Любовта ме припозна за достоен ме призова. Но едва тогава!

Устройство на мускул!
(това е първата ми задълбочена Научна статия по този въпрос)

Повече за Живот след ИНСУЛТа тук: https://bit.ly/2syTBRq

Устройство на Нерв!


„Мъдростта не може да се получи наготово, нея я откриваш сам, изминавайки такъв път, какъвто никой не може да измине вместо теб, от който никой няма да те избави, защото мъдростта – това е своя поглед върху нещата.“


                                                                    Марсел ПрустМИСИЯ лишена от скромност: "Целта ми е да предам на Клиента колкото се може по-качествено, и възможно най-бързо Следата, като му съдействам  да се почувства все по-добре и по-добре,докато открие сам Пътят на водата в себе си."

Тройния нагревател е без определена локация в човешкото тяло. Но въпреки това има определена морфология, която го поставя макар и без форма като въздесъщ комплекс по значимост на биологичните човешки функции в неговите водни пътища. Които от своя страна се срещат в цялото тяло и произвеждат многобройни течности с помощта на Енергията(Qi). Водния баланс и пътят му, в цялото тяло се влияе от Тройния нагревател. Всичко това се основава на принципа, че когато Огънят срещне Водата, се осъществява космическа трансформация, която пряко влияе на организма ни(за това често говоря за вътрешната орбита в човека). Изградената функционална връзка между различните органи и системи организира и регулира водата в нас и се обособява като пътят.

Жизнената енергия циркулира в строго определена последователност, преминавайки от един канал в друг в течение на денонощите.Така тръгвайки от меридиана на белите дробове, чиято максимална активност е между 3 и 5 часа сутринта, от 5 до 7 часа енергията преминава в меридиана на дебелото черво, след това в меридиана на жлъчката от 7 до 9 часа, далака и надбъбречната жлеза от 9 до 11 часа, сърцето- от 11 до 13 часа, тънките черва между 13 и 15 часа, пикочния мехур от 15 до 17ч., бъбреците – от 17 до 19ч., перикарда – от 19 до 21ч., тройния нагревател от 21 до 23ч., жлъчката от 23 до 1ч. и черния дроб от 1 до 3ч. и след като завърши един пълен кръг отново се връща в меридиана на белите дробове.


1.Жлъчен мехур-(храносмилане,мускули,очи)ярост, гняв - прошка, гъвкавост;
2.Черен дроб - (детоксикация,мускули,очи)злопаметност, ярост, неспокойствие - сърдечност, положително развитие, щастие;
3.Бял дроб-(кожа)тъгa, незачитане, (неуважение) - уважение/зачитане, толерантност, скромност, обмен с другите;
4.Дебело черво-(асимилация,изхвърляне,кожа)вина, мръсотия - заслужил и достоен за любов, чистота;
5.Стомах-(лимфа,храносмилане)отвращение, разочарование - задоволство, благодарност или отплащане;
6.Далак, Панкреас-(лимфа,храносмилане)измъчване, тормоз, самоизтезаване, несигурност в бъдещето - доверие в бъдещето (надежда);
7. "Господар на сърцето"-(артериално кръвообращение)обезкуражaване, тежест, самота - безгрижие, надежда;
8.Тънки черва -(храносмилане,асмилация,артерии)съжаление, тъгa - радост, безгрижие;
9.Пикочен мехур -(кости,зъби,изхвърляне,прочистване)неспокойствие, нетърпение - мир, вътрешно равновесие, стабилност;
10.Бъбреци -(кости,зъби,уши,изхвърляне,прочистване)страх, сексуална несигурност - доверие, сексуална сигурност;
11.Перикард-(свиване на кръвонисните съдове)притеснителност, гняв - радост, любов, прошка;
12."Троен нагревател" -(терморегулация)съжаление, инат, ревност - приключване с миналото, отпускане, почтителност;

Жизнената Енергия циркулира

Активност по часове на 12-те основни меридиана и съответните им органи и системи в човешкото тяло

Часът на започване на болката информира за причината за проявата ѝ. Почувстваме ли се зле преди обяд, ще знаем, че ни очакват проблеми със сърцето и т.н. Най-ценен е този часовник за бебетата, защото те не могат да ни кажат къде ги боли. Здравето и болестта си имат свой ритъм. В древността са диагностицирали болките в тялото по биологичния часовник. Функциите на организма действат по биологичния си часовник не само в рамките на 24-часовия ритъм (цикъл), но също така и по време на годишните и лунни фази.
Един от най-важните биоритми е денонощният (ЦИРКАДНИЯ). Например, знаем, че трябва да спим, но кога е най-добре да става това? Съвременните изследователите са доказали, че най-благоприятното време за това е между 21-22 ч., тъй като след 22-23 ч. става един от физиологическите спадове на организма и след това време е много трудно и следователно, вредно и изтощително (с по-голям разход на енергия) – тогава се подготвя за „тежка“ работа очистващият организма орган – черният дроб.
Установено е, че чернодробните колики често безпокоят около 1 ч. в полунощ, тъй като съответстват на повишена активност на жлъчния мехур. От практиката е известно, че астматиците имат пристъпи особено между 3 ч. и 5 ч. сутрин.
Всеки човек трябва да знае за благоприятните и неблагоприятните за него периоди, за да може при случай да ги предотврати. Трябва да се вслушваме в своя организъм в трудните часове на денонощието. За пример, максималната вероятност за инфаркт е около 9 ч., 17-18 ч. и 2 ч. през нощта. Затова сърдечноболните трябва да започват работа след 9 ч., а да приключват не по-късно от 17 ч.
Организмът не обича угнетяването и нарушенията на денонощния цикъл. Режимната ритмичност е присъща на Природата, а нашата задача е да живеем в съюз с нея!
Между 19 ч и 21 ч. стомахът е в най-слабата си фаза. Храната, поета късно вечер, почти не се преработва и сутрин човек няма апетит, ако преди да си легне, е прекалил с хапването. Поради тази причина се препоръчва след 19 ч. да се приема само лека храна. Иначе в храносмилателната система се стига до гниене и ферментация, особено ако сме яли трудносмилаема сурова растителна храна.
След 19 ч. кръвното налягане и пулсът намаляват. Сега е добре да се пият антибиотици и противоалергични препарати. От 19 до 21 ч. е фазата за отпускане и почивка на основните органи. Смущенията в кръвообращението може да се проявят в този момент като депресии.
19 ч. – органите на тялото се подготвят за вечерен отдих. Спада кръвното налягане, спада и захарта в кръвта, намалява сърдечната дейност.
19-21 ч. – активност на меридиан на перикарда. Максимална активност на бъбреците. Кръвното налягане се повишава, започват болки в главата.
20 ч. – минимално количество на азота в кръвта. В този час теглото ни е максимално, реакциите са удивително чисти.
20-21 ч. – чувство на глад. Нормално психическо състояние. В това време особено се избистря паметта.
Между 21 ч. и 23 ч настъпва периодът на щитовидната жлеза, имаща роля за регулирането на общите телесни функции. Активира имунната система, а храносмилането постепенно преминава към покой. Хормоналните жлези се регенерират. Моментът е особено подходящ за медитация, защото чакрите и центровете на жлезите са особено активни.
21 ч. – рязък спад на работоспособността на органите на кръвообращението. Намалява се работоспособността на сърдечните мускули. Кръвообращението се успокоява и „потъва в сън“. Чревният тракт – също.
21-22 ч. – максимална скорост на утаяване на еритроцитите.
21-23 ч. – активност на меридиана на тройния нагревател. Максимална активност на съдовите системи. Кръвта е пренапълнена с бели кръвни телца. Температурата на тялото се понижава.
22-23 ч. – физиологически спад (пренастройка на организма към нощен цикъл).
Между 23 ч. и 1 ч след полунощ се активира енергийният меридиан на жлъчката. Отделянето на кортизол намалява силно, а тялото се отпуска за почивка. Телесната температура, обмяната на веществата и кръвното налягане намаляват. Кожата се обновява, тъй като между 23 ч. и 1 ч. клетките се делят най-усилено. През тези два часа обикновено се появяват и коликите в жлъчката, ако при нея има някакъв проблем.
23 ч. – начало на съня. Нервите се отпускат, тялото изпитва крещяща нужда от сън. Някои от органите ни отморяват. Една късна вечеря остава необработена в стомаха.
24-1 ч. – пик на лъжлива продуктивност у хората нощен тип, за които е прието да се наричат „сови“ за техния нощен умствен труд. Чувство на глад. Дълбок сън. Сънуване. Само жлъчката и черният дроб функционират и се занимават с шлакоизтласкването.
Между 1 ч и 3 ч. след полунощ организмът се освобождава от отровите. Това е моментът, когато енергиите в тялото се концентрират в черния дроб. Студът се възприема по-осезаемо, а кожата реагира по-слабо на болка. Пациенти с проблеми в черния дроб или с мигрена (често причинена от слаб черен дроб) се събуждат по това време. Способностите на човек да действа на физическо и психическо ниво са най-ниски през тези часове на нощта
До 3 ч. – изграждат се подхранващите вещества в черния дроб. По време на съня се подхранват и клетките на кожата. След евентуално нараняване тъкмо тогава протича зарастването.
1-3 ч. – активнoст на меридиана на черния дроб, максимална активност на жлъчния мехур. Трудни часове за черния дроб в неговата напрегната дейност – идва голямата „стирка“ – пречистване на тялото, освобождаването от ядовете.
1-4 ч. – налягането на кръвта и честотата на дишането са минимални. Тялото отдъхва, физически сме напълно изтощени, чувствителни към болка.
1-5 ч. – понижение на температурата на тялото. Минимално е количеството на захарта в кръвта. Тялото работи на най-малки обороти, но слухът се обостря и често реагира на шум.
2 ч. – рязко свиване на капилярите на кръвоносните съдове.
Между 3 ч. и 5 ч. след полунощ настъпва максимумът на белия дроб. Отделя се мелатонин, той е особено важен за добрия сън. Кръвното започва леко да се покачва. Хора със сърдечна недостатъчност се будят по това време, тъй като не могат да си поемат нормално дъх. По това време са най-чести пристъпите на астма. Човек усеща леко мръзнене, което е проява на връзката между белите дробове и кожата.
2-5 ч. – минимална физиологична активност (човекът е слаб). Минимална е работоспособността на белите дробове, пулсът и дишането са забавени.
3-5 ч. – максимална активност на меридиан на белите дробове.
3 ч. – най-ниско налягане на кръвта. Започва фазата на събуждането. Организмът постепенно превключва от дълбок покой в действие.
4 ч. – минимален пулс. Мозъкът получава минимално количество кръв. Това е часът, в който най-често умират хората.
4-5 ч. – максимална активност на костния мозък. Налягането е още ниско, мозъкът все още се снабдява с малко количество кръв.
5 ч. – температурата на тялото е минимална. Бъбреците са свободни и нищо не отделят. Кръвоносните съдове бавно се свиват, бронхите се стесняват, което може да доведе до затруднено дишане. Пробуждането от сън е по-бързо.
Между 5 ч и 7 ч. се задейства енергийният меридиан на дебелото черво. Отделя се активно тестостерон, затова и много мъже са с повишено либидо рано сутрин. Към 6 ч. нивото на кортизола започва да се повишава и събужда тялото.
5-6 ч. – чувство на глад. Дори ако ние искаме да спим, тялото ни се пробужда. Налягането се повишава.
5-7 ч. – максимална активност на белите дробове и на меридиана на дебелото черво. Сърцето бие по-бързо.
6-7 ч. – най-голяма скорост на еритроцитите. Имунната защита на тялото е най-голяма.
7 ч. – надбъбрекът произвежда активния хормон адреналин, предизвикващ сърцебиене и повишаване на кръвното налягане. Бавно се задейства и чревният тракт.
Между 7 ч. и 9 ч. се активира и отделителната система. Максимално работи дебелото черво, а се понижава активността на стомаха.
7-9 ч. – максимална активност на дебелото черво и меридиана на стомаха. Снижение на активността на жлъчните продукти и работата на жлъчката.
7 ч. – максимално съдържание на адреналина в кръвта. Повишава се психическата активност, намалява се чувствителността към болка. Кръвното налягане се понижава да минимум. Сърцето работи с пълен капацитет. Стомахът се активизира, за да поеме и преработи закуската. Но точно тогава става слепването на кръвните плочки, което увеличава риска от сърдечен инфаркт (при китайците този риск е до 13 ч.).
8-9 ч. – тялото ни е отдъхнало, черният дроб напълно го е освободил от вредни вещества. В това време е особено вреден алкохолът.
Между 9 ч и 11 ч съпротивителните сили на тялото достигат върховата си форма. Това време е най-подходящо за операции, ваксини и рентген, както и за ускорено лекуване на рани. Към 10 ч. телесната температура стига своя максимум. Между 10 ч. и 11 ч. краткосрочната памет и способността за учене са най-добре, затова периодът е добър за изпити.
9-10 ч. – максимално количество на захар в кръвта.
9-12 ч. – първи пик на повишена работоспособност.
9-11 ч. – максимална жлъчна активност и на меридиана на далак-панкреас.
10 ч. – най-силен и работоспособен човек.
11 ч. – имунната ни защита достига най-ниската си точка. Според китайците далакът принадлежи към защитните органи. Мозъкът по това време е най-активен, т.е. жизнеспособен.
Между 11 ч. и 13 ч. трябва да се избягват силни физически натоварвания, стрес и операции, тъй като тогава сърцето е най-уязвимо. Към 12 ч. способността ни за концентрация пада, а стомахът отделя активно киселина.
11-12 ч. – чувство на глад. Сърцето продължава ритмична дейност.
11-13 ч. – максимална активност на панкреаса и далака, на меридиана на сърцето. Черният дроб отдъхва, в кръвта постъпва не много гликоген. Максимум на броя на червени кръвни телца и количеството на хемоглобина.
12 ч. – максимално възбуждане на биологически активните точки на жлъчните пътища. Максимално чувство на глад.
13 ч. – рязко се снижава работоспособността на органите на кръвообращението. Първият период на активност е преминал, чувство на слабост. Почти всички органи работят с пълна сила, което за сърдечноболните означава натоварване. Постепенно градусът на оборотите намалява и организмът ни се подготвя за следобедна „почивка“.
Между 13 ч. и 15 ч. се препоръчва да се избягва активния спорт. Тогава активен е меридианът на тънките черва. Кръвоснабдяването обслужва предимно храносмилането и преработката на храната. Кръвното налягане и нивото на хормоните са ниски. Намаляло е и възприятието на болката. Активира се отделянето на жлъчна киселина. Тялото е много еластично.
13-15 ч. – активност на меридиана на тънко черво. Минимална физиологическа активност (най-слаб човек). Максимална сърдечна активност.
Между 15 ч. и 17 ч. меридианът на пикочния мехур е активен. Обедният енергиен спад е преодолян. Човек усеща прилив на енергия. Дългосрочната памет е в най-добра форма. Кръвното и кръвообращението достигат своя втори пик за деня. Засилва се отделянето на урина.
15 ч. – организмът напряга всички сили да смели обяда, особено ако той е тежък и обемен.
15-17 ч. – активност на меридиана на пикочния мехур. Максимална активност на тънки черва.
17 ч. – чревният тракт все още е много активен. Постепенно се покачва жизнеността ни. Най-висока пулсова честота и телесна температура.
15-19 ч. – втори подем на трудоспособност. Органните „чувства“ са обострени до краен предел, особено обонянието и вкусът.
16 ч. – максимално количество на азот в кръвта. Нивото на захарта в кръвта се повишава, но след първоначалното оживление настъпва спад.
16-17 ч. – чувство на глад.
16-18 ч. – най-ниско съдържание на хемоглобина в кръвта.
Между 17 ч и 19 ч. е времето на бъбреците и свързаната с тях система в тялото. Обмяната на веществата и виталността се активират. Бъбреците филтрират кръвта усилено. Стомахът отново отделя повече киселина след обедния пик. Много подходящо е в този момент да се приемат билкови чайове. Лечебният ефект ще е по-добър.
17-19 ч. – активност на меридиан на бъбреците.
17 ч. – втори пик на повишена трудоспособност.
17-19 ч. – максимална активност на пикочния мехур. Настъпва много лошо време за алергиците. Психическата стабилност е на нула, повишена нервност.
17-20 ч. – максимална активност на лимфатическите възли и слезката.
18 ч. – максимална температура на тялото. Максимален пулс (брой). Капилярите са разширени. Много адреналин в кръвта. Намалява се усещането за физическа болка.
19 ч. – органите на тялото се подготвят за вечерен отдих. Спада кръвното налягане, спада и захарта в кръвта, намалява сърдечната дейност.
На всеки два часа жизнената сила тече особено интензивно през системата на даден орган. Когато жизненоважната енергия минава безпрепятствено, човек е здрав. Ако по някой меридиан се получи „запушване“, може да се стигне до появата на болка, неразположение, алергии, безсъние или депресия. Възстановяването на енергийния баланс е първа задача на всеки лекар.
Самонаблюдението и профилактиката са залог за добро здраве. Дадената тук информация ще спомогне за ранното откриване на проблемите и своевременна корекция на отклоненията от нормата.
Има предварителна работа по здравето, която човек трябва да се научи да върши сам за себе си и която никой не е в състояние да направи вместо него. Здравното образование започва около пубертета, за да продължи доживотно. Пренебрегването на това лично задължение към нас самите за известно време може да има неблагоприятни последици – понякога трудно поправими и от най-компетентните и добронамерени лекари.


Човек трябва да се научи да мисли сам за собственото си здраве. Той трябва да следи за сигналите, които му праща тялото като разчита посланията на „морзовата азбука“ на тялото. Това изисква определена грамотност и обща култура. Точно в тази насока ни помагат тези материали.


Учението за системата от енергийни канали в организма ни е едно от важните открития на Древната китайска медицина и играе съществена роля в диагностицирането, избора на лечение и профилактиката на заболяванията.Тази система е еднакво важна както за акупунктурата и акупресурата, така и за лекарствената терапия.
В Китай има поговорка, която гласи: "Ако лекарят не познава каналите, той много лесно ще допусне грешка." В резултат на различни наблюдения лекарите в древността са открили цяла система от напречни, надлъжни, кръгообразни, големи и малки, дълбоки и повърхностни канали, по които безспирно циркулира енергия, която захранва целия организъм като осигурява нормалната жизнена дейност, прониква в организма отвън от повърхността на тялото, достига до най-дълбоките му части и се връща обратно навън.Енергийните канали представляват една сложна разклонена система, която отразява патологията на организма при заболяване и активно поема всичко от околната среда.
Концепцията за каналите или меридианите, която на китайски се нарича Дзин-луо, се явява съставна част на традиционната източна медицина.Меридианите-това са канали или пътища, по които циркулира жизнената енергия Ци.Голяма част от каналите не са прави, а криволичат и се свързват с други меридиани.Всеки един от основните 12 канала има многобройни разклонения.Т.е. това е една сложна система, която е невидима за окото.
Интересен е фактът, че системата от енергийни канали е била открита още преди новата ера. Най-ранните писмени източници датират от 2 в.пр.н.е..Как е открита тази система в основата на която лежи структура, която е невидима?Най-разпространената теория е, че това е станало случайно.Хората установили, че при случайно убождане се проявява лечебен ефект.Но ако се замислим, на практика това е невъзможно.Вероятността да бъде открита една точка, която е разположена по средата на тялото е 1 : 320 000, а за тази, която е разположена симетрично - 1 : 160.000.За откриването на всички 361 точки по метода на случайното убождане са необходими около 40.000.000 проби.Ако допуснем, че за лечението на една болест трябва да се използват три точки, то за случайното им откриване теоретически трябва да се проверят около 7×10 14 комбинации.От тук следва, че ще са необходими хиляди години, за да бъдат открити и систематизирани всички точки и техните комбинации, които се използват при лечение.
Но ако допуснем, че това все пак е така, то по какъв начин са открити каналите, където са разположени тези акупунктурни точки?
Изказват се предположения, че това е станало възможно като резултат от вътрешни видения по време на медитация или упражнения.Но това няма как да бъде доказано.
Съвременната Западна медицина е настроена скептично към теорията за енергийните канали, затова също прави различни опити, за да провери дали те са реални.През 50-те години на миналия век е било открито, че в акупунктурните точки електрическото съпротивление е по-ниско.По-късно този факт е бил потвърден от множество научни трудове, които се базират на опити правени с най-модерната съществуваща техника.Величината на съпротивление в акупунктурните точки варира от 5 до 50 KW, докато в другите участъци на тялото тя е равна на 0,5 до 3 MW.Потвърждение на този факт е един цитат от книгата „Лин Шу", която е писана преди 2000 години.Цитатът гласи: "Това, което наричаме акупунктурни точки, се намира на места, където нито кожата, нито мускулите, нито костите възпрепятстват движението на енергията Ци навътре и навън." С други думи- това са места с понижено съпротивление на енергията.
В редица съвременни експерименти вече са получени доказателства за съществуването на енергийните канали, но те все още не са достатъчно убедителни за западните медици.
Съвременните учени са изследвали древните трактати и книги и са се опитали да проследят как са еволюирали знанията в тази област на древната наука.Оказало се, че в „Трактата по акупунктура", написан през 282 г., са описани 349 акупунктурни точки, в друг трактат „Ней дзин", те са 365, а в съвременните учебници се описват 361 точки.От тук следва, че не съществуват доказателства за някакъв постепенен процес за откриването на нови акупунктурни точки.
И като заключение можем да кажем, че за разлика от западната медицина, учените не могат да проследят нито произхода, нито развитието на теорията за енергийните канали в човешкото тяло.Появила се към втори век пр.н.е., може би и много по-рано,тази теория не е претърпяла някакви съществени изменения до наши дни.От друга страна традиционната източна медицина, и по-конкретно акупресурата и акупунктурата, получават все по-голяма популярност като ефективни методи на лечение.Трудно е да се предположи, че една толкова сложна система е била открита от примитивните хора.Даже в днешни дни въпреки модерната техника, с която разполагаме, е невъзможно да бъде открита и разбрана системата от канали в човешкото тяло.
Нека сега да се спрем на това какво представлява всъщност тази система.В човешкото тяло съществуват 12 двойки основни канали, които съответстват на органите, 2 единични меридиана, 15 вторични и 8 „чудесни".По тези канали са разположени биологически активни точки, които са като регулатори на потока на енергията.Най-използваните точки са общо 365 на брой.
Меридианите са входът, от където болестите навлизат в организма, разпространяват се от повърхността навътре и отвътре навън, когато болестта се лекува.Енергийните канали са мястото, където точно може да се определят патологичните изменения в състоянието на организма, защото болестта всъщност е нарушение на циркулацията на енергията Ци по каналите.По всеки меридиан съществуват биоактивни точки и въздействайки върху тях е възможно да се възстанови правилният поток.
Жизнената енергия прави един пълен цикъл в рамките на едно денонощието. Часът, в който енергията минава по определен канал, се характеризира с максималната активност на органа и функцията му, на който съответства меридиана.Цялата натрупана енергия в тези часове се съсредоточава в противоположния канал.
Жизнената енергия циркулира в строго определена последователност, преминавайки от един канал в друг в течение на денонощие.Така тръгвайки от меридиана на белите дробове, чиято максимална активност е между 3 и 5 часа сутринта, от 5 до 7 часа енергията преминава в меридиана на дебелото черво, след това в меридиана на стомаха от 7 до 9 часа, далака и надбъбречната жлеза от 9 до 11 часа, сърцето- от 11 до 13 часа, тънките черва между 13 и 15часа, пикочния мехур от 15 до 17ч., бъбреците – от 17до19ч., перикарда – от 19 до 21ч., тройния нагревател от 21 до 23ч., жлъчката от 23 до 1ч. и черния дроб от 1 до 3ч. и след като завърши един пълен кръг отново се връща в меридиана на белите дробове.
Можем да разгледаме циркулацията на енергията и от друг аспект-от гледна точка на теорията за Ин и Ян.
12 двойки канали, които са разположени от двете части на тялото, се разделят на 6 ински и 6 янски.Според теорията за Ин и Ян, Ян-това е Небето, Ин-Земята, а човекът се намира по средата.Горната част на човешкото тяло се отнася към Ян, а долната-към Ин.Как се движи енергията в съответствие с Ин и Ян?Според древния„Трактат по акупунктура": "Трите канала Ян на ръцете и на краката се издигат нагоре към главата, а от главата се спускат към краката.Трите канала Ин от областта на краката се качват нагоре към гърдите и от там се спускат по ръцете.Субстанцията Ин се качва, а Ян се спуска." Ако трябва да обясним този цитат, то можем да направим следните изводи:
От 6-те янски меридиана три минават по протежението на краката и 3 по ръцете или по-точно енергията по първите три канала се движи центростремително, а по другите три центробежно.От своя страна енергията по 3-те ински канала от краката се качва нагоре към гръдния кош (нито по един от тях тя не стига до главата, където се концентрира Ян енергия) и по три от гръдния кош слиза към ръцете.
По такъв начин се постига правилно регулиране на Ин и Ян в организма.От горе от Слънцето получаваме янска енергия и тя се спуска надолу затопляйки Ин, която ни дава Земята.Ин се качва от долу нагоре и охлажда горещата Ян.
Трудно е да си представим такава абстрактна система, но тя е факт.Въздействайки посредством иглоубождане или натиск на определени биоактивни точки по меридианите е възможно лечението на различни заболявания.Всъщност основната цел е да се възстанови баланса на енергията в организма.Болестта се появява, защото някъде в потока на циркулацията на енергията настъпва дисбаланс.Това е една коренно противоположна на западната медицина теория, но времето е доказало, че тя е ефективна.