Помня ви...


помня ви
Помня ви. Никога няма да ви забравя. Поклон пред хората в живота ми, който ме напуснаха с името Христо: дядо ми, и адаша.
Адаша беше първия човек дружал с мен, „закачайки ме” вървейки по улицата, когато съм бил много малък. А след години той беше първия човек, който видя първия ми ръкопис на книгата ми за йога. Каза, че бил изненадан от постиженията ми и ми пожела успех. Дружбата ни беше прекъсната само от смъртта, иначе още го чувствам близък приятел и ми липсва. От ТЕЛК му спряха дългогодишната пенсия, защото допуснаха грешка, а грешката той не можа да преживее, защото беше с три инсулта, 4 микро инфаркта и диабетик с високи единици инсулин. Отиде си баш на коледа и помрачи и моето празнуване. Върви се забавлявай, когато приятеля ти е починал.
А дядо ми беше, повече от баща за мен. Научих много от него за детските си години тогава, защото се въртях много около него. Растях и недоумявах, че този човек няма да го има винаги до мен за да ми помогне  и каже, нещо в подкрепата си към мен. Той дори не разбра, как си отиде, защото от масата на „винско със свинско” получил инсулт. Така на коледа влезе в болница и на нова година си отиде. Бях последния човек от близките ми/не от персонала на болницата/, който го видя почти жив. Тъжно ми стана и се питах, защо трябва да умират хората точно по коледа. Та нали по коледа ставали чудеса. Но явно освобождението от живота също си е „цяло чудо”. Той си отиде, без да знае, че аз станах писател, въпреки, че искаше да наследя неговите таланти като майстор на къщи, дувари, комини, каруци, каци и всичко останало свързано със сечивата, щом нося името му Христо. Но не стана така, аз съм Христо от Лясковец-един обикновен човек, който така реши. Разграничил се от много неща, а приел за свои други.
Аз никога няма да ви забравя, защото вие бяхте до мен, когато израствах от дете към младеж. А сега когато се водя/може би/ мъж, вас ви няма  за да седнем на една маса и да си говорим за каквото и да било само да дишате. Диханието ви ми липсва, приятели. Събуди ме тази сутрин, тази натрапчива мисъл за вас, може би ви боли и вас за мен и по някога виждате, че ми е трудно да се справя с всичко съвсем сам. Но аз ще се помоля да сте добре „там където и да сте на небето”,  а аз тук на Земята, ще продължавам да върша разни неща свързани така или иначе с диханието.
Помня ви, защото се намирате в сърцето ми!