По великите следи на Боло Янг


Ян Sze  е роден през 1946г. на 3 юли в Гуанджоу-Китай. По известен е като Боло  Янг/ Bolo Yeung/.

Той започва да тренира кунг фу на 10 години при няколко големи майстори на кунг фу в Гуанджоу. Докато расте и практикува бойни изкуства се увлича и по културизма. Малко след като пораства и вижда какво се случва по времето на колониалната династия на управление в Китай и решава да преплува от своето място до Хонг Конг. Там той се залавя здраво за работа и с внушителната си физическа фигура той започва да преподава бойни изкуства и културизъм. След това става и "Мистър Хонг Конг"-шампион в културизма и така цели 10-сет години държи тази титла. Това му докарва прозвището „Китайкия дракон”. Заедно  с тази титла има много спечелени състезания по бойни изкуства в Китай. Той практикува и тай чи чуан.

Поради уникалната си структура на тялото и именията си в бойните изкуства бива забелязан и поканен да участва „лошото момче” във филмите  и това се оказват в първите му роли в китайското кино/Shaw Brothers Studios/. Въпреки ниско бюджетните филми в който се снима той става звезда за много кратко време, защото има невиждан капацитет за онова време. Но както се знае по онова време това става много бавно.

През 1971г. напуска компанията с която е работил и се ориентира в самостоятелна филмова кариера. Малко след това се запознава с великия Брус Лий и така те обменят опит в бойните изкуства и скоро той му отправя предложение да участва в един негов филм „Да влезе Дракона”. По време на снимките те много се сближават и това им помага в добре отработените техники на бойните сцени във филма. Много години след смъртта на Брус Лий-Боло Янг казва в едно интервю: Никой друг не може да бъде като Брус Лий и аз имам голямата привилегия и честа да се нарека негов приятел.

През периода 1970 до 1980г се снима в много филми, но един филм прави неговия пробив-Кървав спорт/Bloodsport-там той играе като Chong Li/. Там той си партнира с Жан-Клод Ван Дам-водещата фигура/като легендата Frank Dux/. Бюджета за този филм е 1,5 милиона долара и през пролетта на 1988г. става хит сред филмовата индустрия….и водещата песен във филма се изпълнява от рок идола Stan Bush-On myown alone/любима моя песен и дълго търсена от мен/. Поради прекрасното приятелство което се завързва между тях, Жан-Клод не допуска никой друг да играе лошата роля освен Боло Янг.

След това канадския екшън актьор и режисьор и продуцент Джалал Мерхи се среща с Боло Янг в Хонк Конг докато снима един от филмите си и бива впечатлен от бойните му умения, стил и актьорско майсторство/което е придобил/ и го кани да участва във филмите Tiger Claws , TC 2000 /друг любим мой филм/ и Tiger Claws 2 .

Последния филм в който се снима е Boy Blizhniy: The Ultimate Fighter  през 2007г играе поредната си добра роля.

От 2010г. се е отдал на преподаването на бойни изкуства и живее в Монтерей парк-Калифорния със своето семейство.