"чичко Тревичко"


Днес е 7 юли и чак сега от стотиците пъти се спрях пред нещо уникално създадено- „чичко Тревичко”.

След поредната разходка по трасето се отбих до сергията и се заговорих със създателката на това прекрасно нещо: „Това е мое лично създадено произведение и съм проявила доста творчество в него. Когато човек е гладен му идват разни идеи и би трябвало да иска поне тогава да ги осъществи и да не чака да завие от глад”.

Стоях и слушах, как тя разказваше, как с такава любов създава всичко онова, което е изложила на сергията си и беше много отворена за да разкаже, как го прави. „Пълниш едни цветен чорапогашник  със семена/райграс/ и го оцветяваш. След това, когато искаш да изникнат зелените стръкове което е косичката на „чичко Тревичко” трябва да го оставиш 2-3 денонощия във вода и след това то си излиза. След това само го пръскаш с пръскалка за да го държиш свежо и да го подстригваш редовно. Ако не се грижиш за него умира, както всичко друго,което ни заобикаля”.
Наистина се радвах, като малко дете, когато тя разказа за всичко това и наистина аз много се радвам, защото това си е уникално творчество, което е създадено и аз в Лясковец на баира пред манастира чак сега му обърнах някаква внимание.

P.S.:Благодаря за този дар…