Направете силно първо впечатление


Всеки знае колко е важно първото впечатление, но не всеки знае, че "първото впечатление" се формира само за седем секунди след среща с някого.
Това означава, че още преди интервюто за работа да е започнало, вие трябва да действате бързо и умело, за да направите брилянтно първо впечатление на интервюиращия.
Тогава той ще има желание да довърши интервюто и най-важното – ще ви запомни. Предлагаме ви списък със седем ключови неща, които ще ви осигурят това силно първо впечатление. Те са на специалистката по маркетинг Ана Питс, която от години дава експертните си съвети на абсолвенти, студенти и хора, търсещи работа.
1. Усмивката е задължителна.
Изражението на лицето е изключително важно, когато става въпрос за създаване на добро впечатление. Трябва да се уверите, че изражението ви говори повече за вас, отколкото думите биха могли за част от секундата. Уверете се, че не правите фалшиви или „кисели" гримаси и че не маскирате нервите си с арогантност или безгрижие. Физиономията ви трябва да казва: "Аз съм прекрасен, топъл и забавен човек, който би искал да говори с вас за своето бъдеще". Бъдете уверени, но усмихнати, а не намръщени или с безизразно лице.
2. Доброто ръкостискане - също.
Ръкостискането е общоприет сигнал за професионализъм, учтивост и увереност. Доброто ръкостискане си е вид изкуство. То е сложен баланс между сила и елегантност. То трябва да изразява следното: "Искам да говоря с вас за бизнес. Подходящ човек съм за това". Би било разумно да усъвършенствате ръкостискането си предварително. Освен това, не забравяйте да разклатите ръцете на всички интервюиращи, а не само на първия, който ви е посрещнал. Трябва да уважите всички хора, които присъстват на интервюто ви за работа, а не само "главния" от тях. Поздравете всеки от тях поотделно и ще се представите наистина добре.
3. Представете се сами.
Не разчитайте интервюиращите да са видели вашия файл и да знаят важните неща за вас. Дори да е така, след като мине ръкостискането, е добре да им кажете: "Здравейте, аз съм Мартин Славов. Радвам се да се запознаем." или нещо подобно. Тези думи, ще прекъснат напрежението и ще зададат първата тема за разговор. По този начин ще покажете, че сте комуникативен и уверен в себе си. Всяка една от тези седем секунди трябва да бъде продуктивна, така че не губете ценно време още от самото начало.
4. Говорете ясно.
Няма особен смисъл да се представяте или да отправяте комплименти, ако хората отсреща не могат да разберат или чуят това, което казвате. Говорете с ясен, уверен и компетентен тон.
Давайте толкова информация за себе си, колкото е възможно за времето, с което разполагате. Уверете се, че не говорите твърде силно или пък с прекалено нисък и дълбок глас. Освен това гласът ви не трябва да трепери от превъзбуда или нервно напрежение.
5. Поддържайте контакт с очите.
Хората ще ви възприемат като хитър, нервен или груб, ако не смеете да ги погледнете в очите. Следователно, ако искате да направите добро първо впечатление, не забравяйте да гледате интервюиращия в очите, веднага щом влезете в стаята. Поддържайте този контакт през цялото време – от стискането на ръцете до изпращането на вратата. Внимавайте да не гледате човека отсреща прекалено втренчено или пък свенливо.
6. Обърнете внимание на визията си.
Махнете от себе си всякакви лицеви пиърсинги и по-странни бижута, а ако имате видими татуировки, скрийте ги максимално с дрехите. На това интервю ще бъдете оценявани и по външния си вид, затова се уверете, че в него няма нещо, което може да развали първото впечатление за вас.
7. Седнете само, ако ви поканят да го направите.
След ръкостискането и след официалното си представяне, следващата логична и естествена стъпка е да седнете. Въпреки това изчакайте учтиво, докато интервюиращият не ви покани да заемете мястото си срещу него. Той вероятно ще каже "Седнете!" или "Заповядайте!", но ако изпреварите тези думи и се разположите на близкия стол, това може да ви направи да изглеждате нетърпелив или невъзпитан. Най-добре е да седнете след като са ви поканили да го направите, а не преди това.