12-те “горски знания” на Рей Миърс



  1. Не предизвиквайте Природата, предизвиквайте себе си! Често ще чувате хора, които говорят за това, че са победили стихиите, като са покорили планина, прекосили са ледник или са направили друга героична постъпка. Истината е, че предизвикателството е вътрешно. Имате ли умението? Можете ли да превъзмогнете страха си? Никой не може да победи стихиите! Всеки, който не е забелязал предупредителните знаци, или е имал неблагоразумието да продължи напред въпреки тях, умира! Вместо да поемате излишни рискове, предизвиквайте себе си да се научите кога трябва да се откажете. Научете се да бъдете по-опитни. И преди всичко – разберете по-добре как “работи” всяко нещо в Природата.
  2. Ако се претоварвате – със сигурност правите нещо грешно! Всеки глупак може да се чувства некомфортно. Няма да получите никакъв бонус за това, че носите тежка раница, или заради постъпките, с които афиширате издръжливостта си. Може би се претоварвате умишлено, защото тренирате за експедиция? В такъв случай ако има начин да се почувствате малко по-комфортно, без усилието да се превръща в неудобство – направете го! Често в извънредна ситуация, когато духът ви падне, дори малкото неудобство може да се окаже фатално.
  3. Винаги давайте 100% усилие още при първият опит! Без значение дали строите подслон, палите огън или нещо друго – ако не го направите по правилния начин от първия път, то само ще прахосате енергията си и просто ще трябва да
    започнете отначало.
  4. Опитвайте се да постигате максимална ефективност с минимум усилия! За да работите имате нужда от енергия. За да имате енергия се нуждаете от храна. Намирането на храна в Дивото е работа. След като събирате дърва за огъня носите ли максимално количество, или само пълните шепите си?
  5. Никога не подминавайте възможностите! Това е особенно важно правило. Докато пътувате, ако забележите подходяща вода, храна или материал за разпалване на огъня – вземете колкото имате нужда. Ако ги подминете, може да не ги намерите по-късно, когато имате нужда от тях. Това важи особенно много за материалите за разпалване на огъня. В края на деня може да вали, или да вече да е валяло и влагата да се е просмукала във всичко.
  6. По възможност нагаждайте очакванията си към нивото, което можете да достигнете според дадените обстоятелства. Ако не можете да построите голям и удобен подслон – задоволете се със малък такъв. Ако наоколо няма голямо разнообразие от дива храна – бъдете благодарни дори на единствената, която можете да ядете. Накарайте психологията ви да работи за Вас. Бъдете реалист – изградете си удобства, но не се преуморявайте, за да ги постигнете. Няма смисъл от великолепното убежище, ако се строполите преуморен в него. Но също така не подценявайте своите възможности.
  7. Яжте само това, което със сигурност можете да определите като ядливо! Не се доверявайте на прекрасния вкус и не правете експерименти със непознати растения и продукти. Единственият истински начин да се нахраните безопасно е да научите кое може да се яде и как да приготвяте храната, преди да я изядете. Ако това ви се струва трудна работа – по добре е да не ядете дива храна.
  8. Отнасяйте се към всяка вода като към заразена! Дори най-бистрата, студена и примамлива вода може да бъде замърсена. Не можете да го разберете с просто око. Преварявайте или пречиствайте всяка вода! Не го правете само ако има белези за химическо замърсяване – преваряването може само да го концентрира!
  9. Състоянието на вашия огън е правопропорционално на нивото на духът ви. На каквото и ниво да се намира духът ви – ако успеете да запалите огън, той ще се повдигне. Ако обаче не успеете – ще се строполи като камък. Ако не сте уверени във способността си да запалите огън в дъжда, то може би е по-добре да изчакате докато той спре и тогава да опитате.
  10. Когато събирате храна, водете се по правилото на естествения отбор. Това е “начинът” на Природата: “Оставете силните, съберете слабите!” Винаги оставяйте известно количество здрави растения, мекотели или каквото и да е, за да продължите линията на популацията им. По това правило по-силните и здрави животни ще имат най-добрите шансове да оцелеят и да се размножат в бъдеще.
  11. “Вземете само спомени, оставете само стъпки!”. До колкото е възможно намалете своето вмешателство в естествената среда. Стремете се винаги да оставяте мястото на лагера си по-добро, отколкото сте го заварили!
  12. Бъдете в добра форма, умейте да плувате и никога не се предавайте!Изучаването и усвояването на всяко едно умение и техника е по-лесно, когато сте трениран. Пустошта е изпълнена със рискове и опасности, предизвикани от неочаквани обстоятелства. В такива ситуации физическата подготовка може да се окаже последната Ви линия на защита!
                                                                                     Превод: Стоян Стоянов
Статията е от сайта на Стоян Стоянов: сайт за бушкрафт,примитивни технологии и живот с Природа.

....Никога не си мислете,че ако някога сте постигнали нещо то винаги ще може да го направите отново.Всичко зависи от съчетанието на природните условия,физическата ви форма в момента (не забравяйте възрастта)и психическото ви състояние и мотивация.