„Четирите Пробуждания“

Здравейте! Днес ще пресъздадем един прекрасен урок по линията на Робин Шарма от книгата му „Открий съдбата си с Монаха, който продаде своето ферари“.

Посланието на Джулиан  Мантъл към Дар(човекът, който всъщност искаше да се самоубие) е свързано с „Четирите Пробуждания“...
Застанете пред черната дъска на Живота и вземете своето парче тебешир. Очертайте един голям кръг и го разделете на четири части. В първия квадрант напишете „Ум“. Във втория квадрант напишете „Тяло“. Във третия квадрант напишете „Емоции“. А в четвъртия напишете „Дух“.

...За да поемеш по лидерското пътуване обратно към автентичния си аз – означава да затвориш Прекъсването в единството. Единството означава цялост. А целостта се изобразява с кръг. Целта на живота е да се завърнеш към цялото. Процесът, по който животът подкрепя това завръщане се нарича рециклиране.  На един етап от своето развитие, слушателю, ти започваш да вземаш съзнателни решения за завръщане към цялото. Защото твоя автентичен аз има четири измерения, които трябва да се пробудят, за да станеш отново цял.  Когато пробудиш тези четири измерения, слушателю ще си спомниш кой наистина си ти. Можеш да започнеш със задачата веднага след като си отвориш очите сутринта. Повече практикувай от колкото да четеш, повече се движи от колкото да стоиш. Защото четейки, ти можеш да пробудиш до 25 % от своето съзнание. Да, можеш да учиш от други хора, от книгите и мотивационните им дискове, но аз те съветвам да практикуваш. Да пишеш в дневника си всяка сутрин, да медитираш, да правиш гимнастика или йога, можеш също така да се взираш в зората безмълвно. По този начин ще обърнеш повече внимание на начина си, по който живееш и би осъзнал степента на невежеството си...
Първото пробуждане  се състои в натрупване на познания, учене и осъзнаване на висшия избор, който ти се предлага. Това е малка част от работата на интелектуално ниво, която трябва да бъде извършена щом си тръгнал по духовната пътека, слушателю! Но заедно с пробуждането на умът трябва да пробудиш и другите три измерения, за да се върнеш към цялото и да запълниш всички прекъсвания в единството – тялото, емоциите и духа. Непременно трябва да се пробуди тялото, защото здравия ум без здраво тяло показва липса на единство. Затова заедно с първото пробуждане, трябва да извървиш и второто. То е свързано с редовни упражнения, балансирано хранене, слънце, разходки в гората, масажи, пиене на много вода, рейки, йога, а може и добавки...
Второто пробуждане - излекуването на тялото се състои в това  да се увериш, че физическото ти измерение е в прекрасно състояние. А докато пробуждаш ума, заедно с тялото си трябва да се увериш, че пробуждаш и емоциите си. Това  е третото пробуждане. Важното е да преработиш гнева, който си носил през живота си, важното е да простиш на всички хора, които са те наранили и обидили. Защото прошката е нещо, което правиш за себе си, слушателю, не за друг. На себе си прощаваш!
Ако не си простил, то ти го носиш на гърба си, което е много тежък товар. Но щом простиш товара пада. Можеш най-накрая да продължиш живота си с малко по-лек товар и да си отдъхнеш, защото си много по-свободен. Но никога не забравяй, слушателю, че има разлика между това да простиш на някого и да одобряваш поведението му. Да простиш означава само да разбереш, че хората, които страдат причиняват страдания на другите... Нищо лично. Това е много дълбока материя и е хубаво да знаеш, че хората, които не умеят да обичат себе си няма как да покажат любов към другите. Същото е и с хората, които нараняват - те го правят, защото са наранявани не веднъж. Просто предават неволно тези послания на околните. Хората, които нямат самоуважение към себе си, нямат представа как да уважават другите. Това води до освобождаване. Това, до което достигнеш, го записвай в дневника си ежедневно, за да не се налага да го помниш. Освен това е хубаво да знаеш, че можеш да изказваш на глас своите страхове и те ще те напуснат. Никога не ги задушавай, защото само така си мислиш, че правиш, а те загноясват в теб и ти причиняват по-голяма буря от физическата.
А относно пробуждането на духът е хубаво да знаеш, слушателю, че пробуждаш и Висшия Аз. Това е различно от всичко. За едни духът може да означава молитви и общуване с Бог. За други общуване с природата и слушане на релаксираща музика. За трети пробуждането може да е свързано с благотворителност, служба на другите и висша алтруистична кауза. Каквито и да са формите и средствата, които използваш, просто е хубаво да запомниш, че  трябва да започнеш процеса на пробуждане и на четирите измерения едновременно. Това може да ти се стори много работа, но и най-дългото пътуване започва с първата крачка. Никой не те кара да извървиш цялото пътуване за седмица или месец. Важното тук е да правиш всеки ден по нещо малко в тази посока, слушателю, за да се пробудиш и да станеш такъв, какъвто си...
Обещавай си всяка сутрин по времето на своя „Свещен един час“ да работиш върху своите четири пробуждания. Това е невероятно силно средство и чрез него ще разбереш, че живееш най-големия си живот и осъществяваш съдбата си. Имаш право на избор да го прекарваш в писане, разсъждения или четене на вдъхновяваща литература. Можеш да използваш половината от времето за медитация, другото за йога практика. Дори само тази стратегия ти е достатъчна да преобразиш  живота си, ако я следваш и превърнеш в неразделна част от дните си. Стани дисциплиниран управител на времето си. В твоя ден имаш 24 часа на разположение, но докато си  жив. Бъди безпощаден с времето си. Също така в твоята седмица има 168 часа, време през което можеш да направиш всичко, което поискаш. Не гледай другите в страни какво правят. Гледай целта си и не допускай маловажните неща да изместват фокусът ти от нея.

Повярвай ми, слушателю, ако не предприемеш действия спрямо живота си, той ще предприеме действия спрямо теб. Дните стават  седмици, седмиците – месеци и без да си се усетил животът ти ще е свършил. Не позволявай на това безценно съкровище – твоят живот – да ти се изплъзне. Не спирай да вземаш решения, които ще ти помагат да си спомниш кой си. Отделяй шейсет минути в началото на всеки ден за вътрешна работа, необходима, за да проникнеш дълбоко в себе си и да пробудиш златния Буда, който се крие в теб. Това ще е най-големия подарък, който можеш да си подариш.