25-те въпроса, които ще променят живота ви ...

"Съди за човек не по отговорите, които ти дава, а по въпросите, които задава" 
                                                                                                                            Волтер


Успехът – това е комплекс от човешките търсения; поредица от предприети стъпки.
Правилните стъпки започват с правилните въпроси, смята  Джейсън Назар – експерт по предприемачество и външен сътрудник на списание „Форбс”.
Пред изданието той  споделя 25 въпроса, които смята, че всеки от нас трябва да се научи да си задава. Те ще ви помогнат да намерите точните отговори в няколко аспекта, ключови за успеха: самоопознаване, вътрешно спокойствие, перспектива за бъдещето, правилна инициатива и бизнес насоки.

Самоопознаване
1. „Какво не мога и не знам?” 
Това е един от най-важните въпроси, които трябва да си задаваме и стои в основата на всеки успех. Увереността  е хубаво нещо, но постиженията идват тогава, когато спрем да се заблуждаваме. Ако допуснете в себе си този въпрос, ще се открехнете за нови неща, които ще ви помогнат да се самоусъвършенствате.

2. „Защо не правя нещата, които трябва да правя?”
Успехът не е просто едно постоянно планиране и определяне на задачи. Истинското предизвикателство е да изпълняваме отговорностите, които сме поели. Ако вие разберете причините да не го правите, ще се доближите с една стъпка към целите си.

3. „Какви са моите ценности и дали съм им верен?”
Вземете лист и напишете кои са трите най-важни неща в живота ви, избирайки от следните шест: работа, семейство, секс, приятели, здраве, любов, душевност. Това са вашите истински ценности. Придържайте се към тях.

4. „За кои изненади на живота все още не съм подготвен?”
Винаги най-сериозни се оказват предизвикателствата, които ни изненадват. Постарайте се да бъдете подготвен за повече ситуации, използвайки опита на хора край вас, които са преминали през различни неща. Обърнете се към тях, ако изпаднете в трудна ситуация.

5. „Как ме възприемат околните?” 
Възприятията на хората – това всъщност е реалността в човешките отношения. Затова е много важно да знаете, за добро или за лошо, какво мислят околните за вас и как възприемат определени ваши действия.

Щастие/Вътрешен мир
6. „Съвпадат ли целите ми с пътя на моето щастие?”
Следвайки пътя на успеха си, често задоволяваме амбиции, които  обаче не гарантират щастието ни накрая. Причината е, че егото ни понякога пречи да се отдадем на онова, което  наистина желаем. Вие не трябва да позволявате това да се случи. С други думи, винаги ще имате това, което искате, само тогава, когато искате онова, което имате.

7. „Мисълта за бъдещите ми успехи прави ли ме щастлив, докато вървя към тях?” 
Когато се стремим към нещо, винаги със задоволство си представяме как ще се чувстваме, след като сме го постигнали. Да, обикновено не е добре да избързваме с ентусиазма и да се радваме предварително на успеха си. Но не се ограничавайте напълно. Позволете си да мечтаете за обозримото бъдеще и това да ви носи удовлетворение в настоящето.

8. „Какво научих днес? Кого дарих  с любов? Какво ме разсмя?” 
Задавайте си тези три въпроса в края на всеки ден. Ако сте научили  нещо ново; ако сте обичали и  сте се чувствали обичани; ако  сте се смели от сърце – значи денят си струва да бъде запомнен, независимо от негативите в него.

Перспектива
9. „Какво бих направил, ако  страхът и притеснението не ме спираха?”
Използвайте стария тест: Представете си, че сте на 90-годишна  възраст. За какво съжалявате? Какво  чувствате, че сте изпуснали в живота си? Действайте.

10. „Пренебрегвам ли настоящето заради бъдещето?” 
Фокусирани върху важните си задачи и приоритетните си цели, понякога можем да забравим просто да се наслаждаваме на живота. С каквото и да сме заети, понякога трябва само да се отпуснем и да се отдадем на настоящия момент.

11. „Пренебрегвам ли бъдещето заради настоящето?” 
И все пак, следвайте предишния съвет разумно. Потапяйки се в безгрижното „днес”, не забравяйте да помислите и за утре. Животът е баланс между необходими отговорности и спонтанни наслади.

Въздействие/Инициатива
12. „Защо не? Какъв е рискът?” 
Опитвайте да не гледате повърхностно на нещата. Ако пред едно постижение стоят реални пречки, то изяснете пред себе си какви точно са те и защо са на пътя ви. Този подход ще ви помогне да превърнете препятствията във възможности.

13. „За какво/на кого помогнах днес?” 
Понякога качествата на един човек опират до това да дава повече, отколкото получава. Като се запитаме всеки ден с какво сме помогнали през деня ще можем да дадем оценка на самите себе си и да работим по нея.

14. „Къде искам да бъда след 5 години?” 
Британският писател Луис Карол е казал: „Ако не знаеш накъде си тръгнал, никога няма да стигнеш дотам”. Определянето на точни и ясни цели, дори посредством извеждането им в списък, не е отживелица, а необходима стъпка, ако искаме да постигаме успех.

15. „Какво мога да направя днес за своето самоусъвършенстване?” 
Съвършенството, професионално или личностно, не е химера. То е достижение, което трябва да се гони всеки ден – с малки, организирани стъпки.

Бизнес
16. „Какво е моето „Защо”?
Ако имате достатъчно голямо „Защо”, винаги ще изчерпвате двата важни въпроса „Какво” и „Как”. Ако не използвате толкова често „Защо”, то ще превърнете „Какво” и „Как” в извинения, за да не свършите нещата, които сте казали, че ще свършите.

17. „Коя е най-важната ми задача за деня/ за седмицата/ за месеца?” 
Това е нещо, което трябва да си изяснявате в началото на всеки работен ден или период. Напишете приоритетната си задача на бележка, която да стои някъде близо до вас. Напомняйте си, че свършването на тази работа стои пред всички останали задачи.

18. „Какъв е потенциалът на този проект за успех? Какви усилия изисква изпълнението му? Каква е стратегическата му стойност?”
Тези въпроси ще ви бъдат от полза в началото на всяко по-мащабно начинание, с което се захващате. Те ще ви помогнат да очертаете стъпките и целите по важните за работата ви проекти.

19. „За какво всъщност говорим сега? Какъв проблем се опитваме да решим?” 
Понякога, когато в екипната работа отговорите се намират трудно, има  вероятност всеки да си задава различен въпрос. Затова е много важно всяка  среща, предвидена за решаването на даден проблем, да започва с неговото изясняване.

20. „Мога ли да свърша това веднага?” 
Ако нещо е важно или спешно и можете да го свършите веднага, то не се колебайте.

21. „Какво трябва да направи всеки от екипа, за да се изпълни проектът?”
 Това е важен въпрос не само от мениджърска, но и от лична гледна точка. Ако всеки, въвлечен в изпълнението на проекта, си го зададе, резултатът ще е споделена отговорност и ефективна работа.

22. „Как си представяме това, към което се стремим?”
Когато имаме ясна представа за желания  резултат, то по-лесно намираме пътища към него.

23. „Кога можем да се срещнем”?
Много често сме на този въпрос разстояние от нови възможности. Най-важното за добрите бизнес отношения е да го зададем лично.

24. „Ще ми кажеш ли как си стигнал дотук?” 
Опитът на хората, които са постигнали целите си, винаги ще бъде полезен за кариерата ви. Все пак замаскирайте въпроса си под формата на непринуден разговор или бизнес среща.

25. „Какво ви накара да се заинтересувате от нашите услуги/ продукти?” 
В бизнеса  важни са точните въпроси, умението да се вслушваш, и да се напасваш към нуждите на хората. Много по-лесно е, когато просто чуете какви са техните нужди и какво искат от вас."