Пътищата към прекрасния живот

1.Основната работа  на всяко човешко същество е вътрешна работа. Всеки ден прави нещо значително, за да постигнеш повече дълбочина. За да получиш повече от този живот, който наистина искаш, първо трябва да се приближиш повече към истинската си същност.
2.Разглеждай живота си като фантастично училище за растеж. Всичко, което ти се случва, добро или лошо, ти се случва за да научиш урока, който ти е най-необходим точно в този етап на еволюцията ти като човек. Осъзнай тази истина и винаги си задавай въпроса: „Каква възможност за вътрешно развитие ми предоставя този човек или тази ситуация?“ Това е забележителен източник на вътрешен мир.
3.Бъди верен на себе си – най-добрият  живот е автентичния живот. Никога не изневерявай на себе си. Свали социалната маска и имай личната смелост да покажеш истинското си лице пред света. От това светът ще стане по-богат.
4.Помни, че получаваме толкова, колкото даваме. Външният ни живот не е нищо друго освен огледално отражение на вътрешния. Осветявай тъмната си страна. Осъзнай заблудите, ограничените представи и страховете си, които ти пречат да се развиваш, и външния ти свят ще се промени.
5.Виждаме света не такъв, какъвто е, а каквито сме ние. Знай, че истината във всяка конкретна ситуация е оцветена от твоя собствен стъклопис – от личния ти контекст. Изчисти стъклото и ще изчистиш живота си. Едва тогава ще видиш истината.
6.Живей, в сърцето си – неговата мъдрост никога не лъже. Следвай тихите съвети на сърцето си и те ще те отведат при съдбата ти.
7.Запази любопитството към живота. Отказвайки се от контрола, ще освободиш пространство за нови възможности и богатство.
8.Грижи се за себе си. Всеки ден прави нещо, за да подхранваш ума, тялото и духът си. Това са жизненоважни актове на самоуважение и любов към себе си.
9.Изграждай отношенията си с хората. Стреми се да задълбочиш връзката си с тях. Старай се повече да служиш повече безкористно на другите и по-малко да се интересуваш какво ще получиш от тях. Дошъл си на този свят, за да го направиш по-богат, и ако забравиш тази истина, предаваш себе си.
10.Остави наследство. Най-дълбокия копнеж на човешкото сърце е да живее за каузата, по-голяма от самия теб.


От книгата на Робин Шарма: "Светецът, сърфистът и корпоративният директор" / изд.Екслибрис