"Светът е външната проява на човешкото въображение" от Невил Годар

Newille Goddard

Едно от най-мощните средства за привличане на желаното и за отстраняване на пречките и блокажите му за получаването му е така нареченият от мен метод на Невил. Наименувал съм го в чест на Невил Годар, мистик от Барбадос, лектор и автор на многобройни книги, сред които „Вашата вяра е вашето богатство", „Силата на осъзнаването", „Безсмъртният човек", „По ваша заповед".

Невил вярва, че чрез въображението си ние сами създаваме собствената си реалност. Ако искате да промените нещо в живота си, правите го чрез ново въображаемо преживяване. Невил освен това подчертава, че само въображение не е достатъчно. Нужно е да направите още две неща: да почувствате крайния резултат и да го почувствате като вече случил се.

Повечето от нас си мислят, че е достатъчно да видим нещо в ума си, т.е. да го визуализираме и оттам нататък да чакаме появата му. Но за да ускорите процеса на визуализация, нужно е да усетите състоянието и чувството, което бихте почувствали при получаване на визуализираното. 

С други думи, едно е да си представите новия автомобил, който искате. Съвсем друго е да си представите, че вече го имате. Именно втория вид визуализация ускорява закона на привличането.

По време на лекция през 1969 г. Невил казва:
Погледнете на дадена ситуация като страничен наблюдател и ще се оплетете в сенките й, защото всеки, който реагира на имагинерно ваше действие, е сянка. Нима сянката може да е причинител на каквото и да било в собствения ви свят? В мига, в който оставите другиму силата на причинността, вие му прехвърляте силата, която по право принадлежи на вас. Другите са просто сенки, свидетели на случващото се вътре във вас. Светът е огледало, неизменно отразяващо случващото се вътре във вас.

Невил ни учи, че външният ни свят е просто отражение на вътрешния си свят. Променете вътрешната си реалност и ще промените и външната. Ако искате да привлечете нещо, направете го във вътрешната плоскост на съществото си. Направете го с въображение и чувство.

Ето и илюстрация на действието на този метод: Когато ми се обадиха от екипа на Лари Кинг за
JOE VITALE
участие в шоуто му по СNN, буквално подскочих от радост. Признавам, че изпитвах и определена нервност и безпокойство. Предстоеше ми участие на живо в предаване, гледано от милионна публика. Всичките ми страхове и неувереност се отприщиха. Ами ако изтърся някоя глупост? Или запелтеча, или пък главата ми се изпразни? А може и да се задавя? Може Лари въобще да не ме хареса? Или зрителите да не се съгласят с думите ми?
По време на полета от Тексас до Лос Анджелис седях и усещах страховете си. Осъзнах, че колкото по-силни и натрапчиви са представите и усещанията ми за нежеланото, толкова по-вероятно бе то да ми се случи в действителност. Прилагах закона на привличането за нещо, което не исках да преживея.
Какво да правя?

Тогава си спомних за Невил. Извадих тефтера и химикала си и започнах да правя сценарии на шоуто, отговарящ на желанията ми. Представих си се седнал срещу Лари Кинг и описах чувствата и преживяванията си, все едно се бяха вече случили. Опитах се да направя възможно най-подробна писмена карта на предаването, заредих я с емоционален и енергиен заряд и започнах да се чувствам така, все едно точно това се случваше.
Всичко това ми отне няколко минути. Като приключих, прочетох и препрочетох написаното и през цялото време се усмихвах. Пристигнах в хотела, оставих написаното до възглавницата си и често го поглеждах. Този лист хартия се превърна в пробен камък, напомнящ ми за желания от мен краен резултат. Препрочитах го многократно и усещах радост, че шоуто се развива именно по описания начин. Успокоих се.
Когато вечерта седнах срещу Лари Кинг и камерите ни осветиха, се чувствах спокоен и уверен. Отговарях на въпросите му, смеех се и дори изненадах Лари, като обявих, че снимаме продължение на „Тайната". Накратко, създадох ново преживяване, базирано на метода на Невил.

Направете и вие същото. Идеята е да направите сценарий за нещо, което искате да се случи, но когато пишете да усещате, че то вече е реалност. Престорете се, че описвате вече преживяното в дневника си, когато целта вече е постигната. Изпълнете се с положителни усещания. Представете си радостта, която ще изпитате. Това просто упражнение ще програмира събитието да се случи според желанията ви.

Уолас Уотълс
Да приемем, че искате нова къща. В „Науката да станеш богат" Уолас Уотълс пише: „Заживейте мислено в новата къща, усетете я физически. И незабавно мислено започнете да се наслаждавате на това, което искате."
Уотълс съветва: „Вижте желаното от вас все едно го притежавате, вижте се как вече го притежавате и използвате желаните неща."

Невил и Уотълс ви съветват да използвате въображението си сега, за да създадете желаното бъдеще. Номерът обаче е да го правите с чувство, а не просто с мислени образи. Мисля, че това е друга липсваща тайна в преследването на желаните резултати: повечето хора използват уменията си за ментална визуализация, но забравят да обогатят представите си със силата на емоциите. Чувствата ускоряват процеса на привличане. Затова обикновено привличаме онова, което обичаме или ненавиждаме. Интензивните емоции натискат педала на газта.

Веднъж Невил каза: Точно в този момент играеш роля. Можеш да я промениш, ако не я харесваш. Може да влезеш в ролята на човек, по-богат от този, който играеше преди двайсет и четири часа. Това е само роля и тя е твоя, стига да я поискаш.

Променете настоящата си роля, като вложите чувство в изиграването на новата. Представете си как искате да се развие дадена ситуация, но го направете с чувство и все едно вече сте я преживели. Това ще ви насочи към действията, необходими за привличане на желания от вас краен резултат. 

В „Силата на осъзнатостта"  Невил пише:
Нужно е да приемете чувството за вече осъществено желание, докато това ви усещане придобие цялата сензорна картинност на действителността. Нужно е да си представите, че вече преживявате желаното. Т.е. да усетите чувството на осъщественост на желаното, докато то ви погълне изцяло и насели всички други идеи извън съзнанието ви.

Точно това ще ви помоля да направите в момента - напишете сценарий с най-малките подробности, така че да изглежда абсолютно реален и вече осъществен. Все пак имайте предвид, че когато действително се случи, преживяването може и да се различава от описанието ви. Все още се учите да привличате това, което желаете. Също като мен. В момента се учите да създавате обстоятелствата съзнателно.

На следващите редове или в дневника си опишете по метода на Невил нещо, което искате да привлечете. Нарисувайте картината на желаното. Фокусирайте се върху желания краен резултат. Вие сте сценарист на собствените си мечти. Нуждаете се единствено от химикал, въображение и енергия. Приятно прекарване!


                                                                                                                                                  /Джо Витале/