Как се появи Другата ми рожба-Крема!

„Не се колебайте. Докато си търсите място под слънцето, то може да залезе.“

Няколко дни преди самото масло от джоджен да навърши две годинки(на 28.02.2013г.), създадох на 22.02.2013г. първата доза кром. Попадна ми една рецепта в полезрението и аз реших да пробвам и понеже държа продуктите ми да са (био) натурални и без никакви консерванти задействах нужното за да го създам.

Първо ще разкажа комичната ситуация в която сам попаднах: Разтопих пчелния восък на водна баня, както беше описано в рецептата. Бавно и постепенно. Прецедих пчелния восък през тензух, защото имаше нещо което не ми хареса в него. Забелязах, че той много бързо се скоравява и замръзва. Бавно и постепенно извършвах действията, защото бях плах признавам си. За първи път правех нещо такова и го направих без увереност. Но след като си спомних, как създадох маслото и там не бях кой знае колко уверен в първия миг. За да пристъпя към действия прочетох рецептата 50 пъти за да не пропусна нещо. Малко се почувствах като зубрач в този миг. Хах! След като го прецедих колкото бях разтопил, го съюзих с маслото от джоджен. 5:1; 5 лъжици масло и една восък. Смесих го и почнах да го бъркам но той замръзна. Отново го върнах във водната баня и така отново почаках да омекне. Пасирах го с пасатора, за да стане еднородна смес(изпълнявай и другата невидима подправка) и сякаш крема беше готов. Оставих го да си се успокои и да изстива сам на страни. Зарадвах се, че се справих – признавам си. Дойде време да мия купите и приборите, които ползвах. По едно време виждах вече, че е много блажно и изрекох на глас: Абе, тоя восък, защо е толкова блажен. Тия пчели какво са правили, не им ли е блажно и на тях?“ Тогава майка ме чу,разсмя се и каза: „Чули се какво каза? Как ще е блажен восък(а), забрави ли, че сложи маслото вътре, смеси го и тогава разбърка с пасатора.“ По едно време вече се опомних и се разсмях и аз. Стана комично. И тогава и казах да не казва на никои пчелар, че е блажен восъка, защото или ще ни се смеят или ще се стъписат много. Посмяхме се на моята „изцепка“.
 Така стана крема 5:1. Предварително сложих лъжиците с масло в кутийката определена да приеме първия плах опит на крема. Така сложих 45 лъжици масло от джоджен на 13 восък. И оставих да си стои в покои. А, в онази рецепта пишеше, че ако искам крема да стои по-твърд да го направя 4:1, а ако искам да е по-мек да е 6:1. Е, аз го направих 5:1 и пак стана добре.

„Успехът е да получиш, каквото искаш. Щастието е да харесваш, каквото получаваш.“


Майка веднага започна да го ползва, защото имаше неотложна нужда и първа тя го изпробва. Водеше наблюдения и така тя вече първа беше усетила ефекта и заговори за него. Както обичам „да се шегувам“ още от самото начало и да разведрявам обстановката с думите: Внушаваш си! J  Разказа на сестра ми, която също ползва маслото от джоджен с големи количества.
ей така стана всичко...