Седемте форми на богатството



Робин Шарма
1.Вътрешно богатство: То включва позитивна нагласа, високо самоуважение, вътрешно спокойствие и силна духовна връзка.

2.Физическо богатство: Здравето ви е вашето богатство.Какъв смисъл има да стигнете върха на кариерата си, ако междувременно се разболеете? Защо да бъдете най-добрият бизнесмен в болничното отделение? Защо да бъдете най-богатият човек в гробищата?

3.Семейно и социално богатство: Ако семейният ви живот е щастлив, ще се справите по-добре с работата си. Няма човек, който в края на живота си да съжалява, че е поставил семейството си на първо място. С това е свързано и желязното правило да изградите дълбока връзка с приятелите и близките си(включително с учителите си, с хората на които се стремите да подражавате и с доверените си съветници).

4.Професионално богатство: Да реализирате най-високия си  потенциал, като се стремите към върха на кариерата си, е невероятно важно. Постигането на величие в професията ви носи чувство на удовлетворение  от добре свършена работа. По този начин оставяте следа. Да бъде от световна класа в работата си е много полезно за самоуважението ви.

5.Финансово богатство: Да, парите са важни. Не са най-важното нещо, но са много важни. Те правят живота много по-лесен и по-хубав. Парите ви позволяват да живеете в удобен дом, да прекарвате ваканциите си в прекрасни курорти и да се грижите добре за хората, които обичате. И както казва Ивон Шуинар, основателката на компанията за къмпинг екипировка „Патагония“: „Колкото повече печеля, толкова повече мога да давам.“

6.Богатството на приключенията: За да се чувства удовлетворен, всеки от нас има нужда от малка доза мистерия в живота си. Предизвикателствата са необходими за щастието. Човешкият мозък жадува за нови неща. И тъй като по природа сме креативни, ни е нужно постоянно да създаваме нещо ново, за да изпитваме радост. Многото приключения (от запознанствата с нови хора до посещенията на нови места) са съществен елемент от истинското богатство.

7.Богатство на приноса:  Може би най-дълбокия копнеж на човешкото сърце е да живеете за нещо по-голямо от себе си. Всеки от нас копнее да бъде значим. Да внесе някаква промяна. Да знае, че светът по някакъв начин е станал по-добър, защото сме живели на тази планета.


Едни мъдри уроци от книгата на Рабин Шарма – „Наръчник по Величие“.