Последен адрес: Сърцето!


Посланието тук като, че ли изпивате първата си глътка свежест(за първи път от доста време насам)от специалната чаша на живота, която е Светия Граал. А тази чаша не е нищо повече от  познанието достигнало във вас с лекота. Нещата във Вселената се случват с лекота, и не се сражават, не стоят в режим на изчакване(да дойдат подходящите времена). Няма нищо по-хубаво от това да правиш нещо и да виждаш резултата от него за да няма излишна (житейска)суетност. Но наистина всеки би било добре да положи усилие да се избави от умишления път водещ до никъде. Поемането на нов курс е задължително и да не забравяме да си носим кръста с нас, защото никой на никого с нищо не е длъжен на този свят.
Държа да ви призная, че това не е "проповед", а думи на сърцето ми след като вече е опитало приложило и продължава да го прави, това, което е сметнало за негова "манна".(уводни мои думи)

Ще си позволя да цитирам нещо от медицината: 
Неврофизиология на стреса!

Мозъкът е водещ орган на нервната система, който контролира Всичко.
Както се знае, че нервната система е най-сложно устроените функциониращи системи в човешкото тяло. Тя обединява и същевременно контролира всички процеси в човешкия организъм. Чрез Нервната и Еднокринна система мозъкът контролира всички самостоятелни и принудителни телесни функции като хомеостаза, обмяна на веществата, реакции и т.н., но също така произвежда ум и е свързан с всички когнитивни функции, като мислене, памет, реч, настроение и т.н.
Нервната система се състои от Централна Нервна Система и Периферна Нервна Система. Ролята на Нервната система е Възприема промените, които настъпват във вътрешната или външната околна среда на организма, Да обработва тази информация по отношение на нейната важност за оцеляване на организма и Да реагира по съответния начин.
Централната Нервна Система е състои от главния и гръбначен мозък.

Докато Периферната Нервна Система се състои от:

Соматична Нервна Система, която е свързана със съзнателния контрол на движенията на тялото, повлиявайки функцията на скелетната мускулатура. Освен това тя обработва и сетивната  информация от различни сетивни органи и кожата и.

Вегетативна /Автономна Нервна Система – контролира всичко автоматични телесни функции като сърдечната дейност, дишане, храносмилане и др. функции които са неосъзнати, т.е. те се извършват без участието на съзнанието.

Автономната система има два основни компонента:
Парасимпатиковата Нервна Система;
Симпатиковата Нервна Система;

Двете системи имат точно противоположен ефект върху организма.
Парасимпатиковата Нервна Система най-общо забавя функциите на тялото, например забавя сърдечния ритъм, докато човек си почива, понижава кръвното налягане, свива зеницата. Тя мобилизира и правилното функциониране на репродуктивността, храносмилането и имунната система, но също така помага и облекчава дейността на всички други системи. Парасимпатиковата система се активизира когато релаксираме.

Симпатиковата Нервна Система прави точно обратното – тя се включва, докато човек е изключително активен или се намира в емоционален стрес. Под нейно влияние сърдечната честота, кръвното налягане и скоростта на дишане се повишават, зеницата се разширява, засилва се потоотделянето и се намалява храносмилателната функция. Тази система подготвя организма и тялото да предприемаме енергична дейност в случай на опасност и „включва“ реакцията „бори се“ или „бягай“.
Двете системи функционират координирано без участието на съзнанието.

"Желанието ни да бъдем харесвани се поражда, преди да тръгнем на детска градина и продължава през целия ни живот."

      „Ако някой се чувства необичан, това означава ли, че не е достоен за любов? Не, разбира се! Ако се чувстваме неспособни, това означава ли, че тялото и умът ни действително не могат да извършат дадено действие? Най-вероятно не. По-скоро мислим, че не можем.“

Ако успеем да намерим начин да поправим файловете, то тогава автоматично ще задействаме програмата за самоизцеление.

 „Прекомерният стрес за продължителен период от време води до т. нар. хроничен стрес, които се свързва със сърдечни заболявания, инсулти и може да способства за развитието на рак и хронични болести на дихателната система. И болестта е само върха на айсберга. Стресът ви влияе емоционално, като убива радостта от живота и близостта с любимите хора.“

               от уебсайта на Медицинския факултет на Харвардския университет.

 "Ако искаме да намерим начин да излекуваме болестта от корена й,  трябва да намерим начин последователно и предсказуемо да се освободим от стреса. Защото болестта е само едното проявление на стреса. Трябва да се отбележи, че стресът, за който говорим и който предизвиква болестите не зависи от обстоятелствата, които може да промените. Това е дълбоко проникващ стрес, който живее вътре във вас и няма нищо общо с житейската  ситуация."

„От всичко, що е за пазене, най-много пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.“

 „Какъв стрес ми причинява това и как мога да го елиминирам?“ Когато стресът бъде премахнат, имунната система може да излекува практически всичко. Всички проблеми в нас се раждат от нещо нефизическо. В повечето случаи решението на проблема е неземен, но се измерва в земно време..

„Най-силният акт на обич в когато простиш на онзи човек и да го освободиш от присъдата си за действията, в които го смяташ за виновен.“

„В действителност много постъпки, които хората смятат за здравословни, всъщност са подбудени от несъзнателни деструктивни спомени.“

„След като години наред слушаме лъжи, без да имаме възможност да сменим станцията, започваме да им вярваме и допускаме да управляват поведението ни. Тези погрешни вярвания са тумори в клетъчната ни памет, които причиняват болести през целия ни живот.“

„Стресът прекъсва важни процеси в клетките и с времето започва да вреди на здравето ни.“

„Малка инвестиция с огромни резултати(които се виждат на мига), които се отразяват на здравето, взаимоотношенията и успеха.“

Лечебен Код
Това всичко което ви се наложи да „изтърпите“ четейки статията ми която е наистина малка инвестиция за вашия по-добър живот по няколко причини. Няма нужда да се конкурираме, да се страхуваме или да вярваме сляпо на когото и каквото и да било. Защото подведем ли се подвеждаме всичко. А поемането на личната отговорност за живота ни е само в нашите ръце. Никой друг не може да вземе решение за това освен нас(е освен, ако го оставим да го направи). (мои думи)

„Обикновено хората могат „да загубят“ няколко часа от живота си в четене…но също така могат да спечелят десетки години благоденствие.“

                                        Д-р.Алекс Лойд и д-р.Бен Джонсън - „Лечебен Код“



Статията ми е съставена от малки откъси, които съм цитирал тук, защото най-силно са ме докоснали докато четях книгата!