"Край река Пиедра седнах и заплаках" - Култов откъс

Любимия ми Автор: Паулу Коелю
„-Остави автора и ми разкажи историята – помолих аз, докато вървяхме по единствения площад в Сен Савен.
- Някакъв човек среща стар приятел, който все се опитвал да преуспее в живота, но напразно. „Трябва да му дам малко пари“, каза си той. Същата вече обаче научава, че приятелят му бил забогатял и бил върнал всичките си дългове, натрупани с годините.
      Отиват в един бар, където често се отбивали, и приятелят му почерпва всички присъстващи. Когато го питат как се е замогнал, той им отговорил, че само до преди няколко дни в него е живеел Другият.
-       Кой е Другият? – питат го.
-       Другият е оня, който са ме учили да бъда, но който Аз не съм. Другият вярва, че човек е длъжен да прекара целия си живот с мисълта как да спести пари, за да не умре от глад, когато остарее. Непрекъснато мисли, непрекъснато прави планове и открива, че е жив, едва когато му остават броени дни на земята. Но вече е твърде късно.
-       А ти кой си?
-       Аз съм този, който би могъл да бъда всеки от нас, стига да послуша сърцето си: човек,който вярва в чудеса, който изпитва радост и въодушевление от това, което върши. Другият обаче се страхуваше да не би да се разочарова и не ми позволяваше да действам.
-       А не се ли боиш от страданието/ - питат го хората от бара.
-       Знам, че имам и поражения. И никой не може да ги избегне. Затова е по-добре да изгубиш няколко битки, воювайки за мечтите си, отколкото да бъдеш победен, без да знаеш за какво се бориш.
-       Нима е толкова просто?
-       Да. Когато го осъзнах, се събудих с решението да бъда такъв, какъвто винаги съм искал. Другият остана там, в стаята ми, но повече не го пуснах да влезе в мен, въпреки че на  няколко пъти се опита да ме  изплаши с това колко е рисковано да не мислиш за бъдещето.
И от мига, в който изхвърлих Другия от живота си, Божията енергия стори чудеса.“

Откъс от книгата на любимия ми автор Паулу Коелю – „Край река Пиедра седнах и заплаках“.

 Paulo Coelho - Na margem do rio Piedra eu sentei e chorei