„Вглеждане в Живота“!

                                             Зрително-Огледална хигиена!

            Без концентрация никога няма да сме в състояние да манипулираме енергията, която предизвиква движение в даден обект, мисъл или форма...

Хората ще  кажат, че нямат проблем с концентрацията, но това не е точно така! В действителност обаче, почти всеки, който редовно практикува някакви упражнения за концентрация изпитва проблем с това да се концентрира.

Трябва да разберем, че няма от какво да се срамуваме, ако ни липсва концентрация. Светът е станал толкова сложен, че е трудно да се намери време да се отскубнем от шума и суетата на живота(но това не ни оправдава ни най-малко). Където и да отидем и всичко което правим, ние сме постоянно бомбардирани от шум, реклами, звънене на телефони, коли, камиони, сирени, самолети, жуженето на електрическата енергия, която се движи през проводниците и всички невиждани и нечувани вълни на светлина и звук, които се движат във въздуха около нас. Но...Редовното практикуване на упражнения за концентрация и достигане на желаната точката в която можем да се фокусираме върху една единствена мисъл за минимум 5 минути, ще направи предварителното обучаване в медитация по-качествено, ефикасно и дълготрайно!

Нека споделя, че Тратака-е упражнение за изчистване на погледа, укрепва мускулната очна система, освобождава вътрешния потенциал, успокоява ума, спомага за изчистване на мислите и пречистване на органите в тялото ни чрез концентрирания фокус на ретината, предаваща импулса под формата  на  душевен мир. Спомага за волевото превключване на ритмите в мозъка ни, а с това придава специфични качества на виждането ни, като развиване на телепатия, ясновидство-на вътрешно. А на външно ниво изчиства и коригира очни дефекти, късогледство и далекогледство. Освен това изключително толерантно почиства очните канали.

„Не търсете подходящия миг за да се концентрираме върху дадена идея (по време на вглеждането... към свещта), но когато сълзите се появяват в очите ни, проумейте вътрешната си Вселена.“

Вглеждането в една точка, цел или пламък от свещ, се изпълняват докато не се насълзят очите(ни), може да изглежда садистично спрямо очите, но това далеч не е така. Най-често се използва фиксирана свещ поставена на нивото на очите (нашата хоризонтала), поставена на 50-60см от очите, за да се избегне дискомфорта им, както на врата и  гълтача. Седежът с изправен гръб е задължителен и вторачването към пламъка,  допринася за пълното насълзяване на очите. След това веднага очите се затварят за да бъдат навлажнени и за да си починат...и така отново и отново.


Нямам си и на идея дали „на хората“ им е известно, че ние възприемаме светът чрез очите си, повече от 80%. Светлината, падаща върху ретината се превръща в нервните импулси, които се изпращат към визуалната област на мозъчната кора на главния мозък. Има трансформация на импулси във визуални изображения(с това улеснявам практикуващите, като спомена,че гледането на свещта допринася за концетрацията и визуализацията). Въпреки това, интензитетът на светлината, падаща върху ретината може да варира в широки граници, и да контролира диафрагмата(и другите наши органи), което може да бъде проследено в окото - ириса. В допълнение към обективната същност, ириса има и други функции, една от тях фотоволтаична. Фотоволтаичната функция – е способността на ирисовите клетки да получават светлинен сигнал и да го превърнат в един поток на нервните импулси към формирането на ретикуларната формация. Фотоволтаична функция, наред с други, участват в образуването на биологичните ритми (дневни, нощни, сезонни).

Изключително много неща зависят от входящите визуални съобщения, който засичат очите ни, въпреки нашата съпротива... Но тук няма да се отклонявам от темата, за „да не ме оприличат“ на офталмолог. Просто съм „много любознателен“ през години и практикувам йога от 15 години в различни нейни аспекти(но това е друга тема). В нашите очи се оглеждат всички наши органи в тялото, както в ходилата, дланите, устните и ушите ни. С единствената разлика, че в очите няма как да бъдат направени масажи, акупресура и акупунктура. На всички други изброени места има площ по която може да се работи макар и с острие, докато в окото това е забранено. Добре, че не всеки разбира, че иначе... кой знае какви „присадки“ ще се случват! Но кой знае!

Благодарение на древните учители и тяхното изследване и изучаване още от древни времена е събрано в науката за очите. С тях виждаме, че то е поле, което може да бъде диагностицирано като изключително рядък „вид огледало“ на нашите вътрешни органи. Съгласно природните закони, и спецификата на въздействие, най-добрият и оптимален вариант е осветяването на ириса, чрез светлина с ниска интензивност, която е в близост до природни източници като светлина. Без съмнение това е огънят или пламъчето на свещта(няма да скрия, че този вид терапия също е скрит от хората за да не знаят, как и защо да ползват модела за концетриране/100 пъти по-добре се управляват хора с разбъркани мисли от колкото такива с концентрирани, подредени и спокойни/, който може да ги води по пътеката на живота до техния физически край без да имат нужда обикновените хората от психолози, терапевти, специалист и т.н. както и няма да познават депресията, апатията, агресията и меланхолията и куп други състояния).

Обобщавайки можем да се радваме на зрението си(което ни е дадено), освен че можем да виждаме (можем и да полагаме нужните грижи за това, те да ни служат до края на пътя ни), можем и да се чудим на мъдростта на древните, които така умело и компетентно изпълняват  упражнението „Вглеждане в Живота“! Ние живеем тук и сега и можем да сторим почти същото, като протегнем ръка към този ценен плод на познанието, който е от величествено зелено и цъфтящо вековно дърво, упоменато в йога учението като Тратака!

Време е да се наситят с живот празните думи!