izdavam.com - платформа за ценители


Здравей, позволи ми да спиша* твоята история...

                Човекът за когото ще спиша сега или по-точно за продуктът му е г-н Клатуров
(Димитър). Той вплел иновация с креативност в своят подход в izdavam.com Сайт за онлайн книги, издаване и разпространяване с цел продажба(онлайн книжарница). Не е „канил“ авторите, а им предоставя платформа за изява,  но аз направих един филм с него още в първите малки прохождащи крачки на сайта му, въпреки, че той и компанията му е утвърдена в Плевен(и не само)като една от най-добрите Принт услуги, която извършва. Проекта и замисълът му бе чудесен до мигът, в който някой не си направи буквално трудът да се изгаври с него. Взел чуждо произведение и си го е издал под свое име. Понеже файла бил в „word format“ никой не се е усъмнил от Онлайн Книжарницата, че това може да е кражба на интелектуална собственост и нарушаване с цел, ограбване на авторски права на първичния създател на творбата(или да дискредитира създателя на izdavam.com и да му създаде неприятности), както и никой  не е длъжен да познава кой, кога, какво пише и къде и за какво го прави(за това и много „талантливи автори“ крадат стихове на класици като Димчо Дебелянов и Иван Вазов и си ги споделят в книжките като свои стихове, понеже не умеят да пишат толкова силно и завладяващо, а искат моментална слава, че сигурно и пари - това как се нарича?!). Дали го е направил умишлено или не, не знам, но неприятностите се стовариха на главата на собственика, стоящ зад името и идеята си. Публична тайна, е че това се случва с творба на известния професор-историк Божидар Димитров и всичко друго е неприятно като сценарии, който е постигнат успешно от въпросния човек.
Упрекнали са го, че той „умишлено“ го е направил(създателя на izdavam.com) защото когато е създал своя проект е бил така добър да приветства авторите с добре дошли! Като е вярвал, че те ще са коректни, лоялни и честни към него и не биха злоупотребили с чужд труд, като го откраднат(само защото не могат да създадат нещо), но пък желаят да изпъкнат и така да създадат главоболие на автора. А е напълно възможно това да е „замисъл“ на така наречените „застрашени“, който са на ръба. Не знам, кое какво е, мога само да гадая, защото няма нужда да го разпитвам създателя на идеята, какво точно е станало с подробности. А и той не е длъжен да ми дава информация. Но доверието свърши!(А това, което съм написал тук е хубаво да стигне до колкото се може повече хора, за да разберат, че така не може да се държат със създателя на сайта и с личното творчество на всеки един Творящ по света). От тази година   2016г. -  izdavam.com въведоха Декларация Образец тук, която може да се открие в сайта им, с която подписващия се автор си споменава личните данни с цел, че ако „случайно“ се направи на много „важен“ и интересен и продължава да не зачита творческия процес на някого и си го присвоява, то си носи последиците и санкциите от Съда, Държавата и Органите. 

Е, вярно, е че и това не е толкова стряскащо за подлостта човешка, но пък е важно друго да се спомене. Аз като автор на вече 26 книги, и 18 издадени, както на Български, така и на чужди езици, веднага откликнах на изискването по две причини. Първо, защото аз съм лоялен човек и не „хапя ръката, която ми дава“ и второ да не забравя да го свършва, от куп разнородни задачи, по които работя от години. Не съм еднотипно с-во. И трето; как даден автор да бъде „сигурен“, че личните му данни ще бъдат защитени, или добре и грижливо съхранявани без да има друг достъп до тях с цел злоупотреби? Именно поради тази причина, много автори „ще настръхнат“ и може би ще се откажат, защото ги е страх да „си ги дават“ данните, но всеки има глава/и на раменете си, и може да взема решения. Никой на никого не „натиска“ за нищо.
Но е хубаво да се знае, че Доверието свърши. Как все ще се намеря някой нещастник да опорочи дадена иновация с цел да я омаже с лайната на тесногръдието си, което да причини за в бъдеще по-малко такива случки. Да това е урок за всички нас. Автори и Издаващ ръка за ръка. Аз заставам твърдо зад това, че е редно автора да застава зад думите си... и да не се крие като мишка зад подъл аватар или фалшив имейл.

izdavam.com  е съкровище само за ценители. Всички други се „напъват“ и „драпат“ да се домогнат до издатели, който те да им продават „творбите“, защото: 
- така е по-лесно;
- така са чули, че се прави с вече известни и утвърдени автори, който носят приход на издателите, не само на автора, при условие, че издателите са „затворили/инвестирали“ техни пари, за авторски труд;
-така си мислят, че се освобождават от ангажимента и изобретателносттa(ако имат въобще такава), сами да се напънат и да продават чрез „директни продажби“ своето творение(а не да чакат всичко да им се придаде от небето), без срам и изчервяване. Но понеже е ниска личната себе оценка на много автори или е излишно завишена (при повечето), нещата просто спират;
-така е по-нетипично да видиш, че някой нещо създава с цел да го развива и винаги ще се намери някой да „сере“ на труда му в България. Но това е обица, за един и воденичен камък на вратЪ за този, който е решил да напакости;

Христо от Лясковец – Христов(съ-Твореца)!

*идва от думата списвам-пиша-в блога си!


                                                                               2016/22.01./петък - 08:05ч.