Часовникът в тялото, който не греши!

Той предвижда заболяването. Ето кой орган ви е в опасност!

Китайският биологичен часовник е древна мъдрост, която показва интервалите, в които енергията циркулира през тялото ни. На всеки два часа в деня тя е най-силна в определена част на тялото, така че по този начин можем да разпознаем проблемите.

Тогава функциите на тази част на тялото са най-добри и ако има някакъв проблем, симптомите в този период ще бъдат най-големи.

Първото нещо, което ще попита пациента лекарят по китайската медицина, е в коя част на деня се появяват симптоми на заболяване или разстройство в тялото. Следователно лекарят ще знае в коя част от тялото е проблемът, т.е. енергията циркулира по-трудно или когато има твърде много енергия, което също не е добре.
Добре е да се следва биологичният часовник и се записва в кое време на деня се появяват проблеми, например умора, болки и други.
Също така е добре да се наблюдава и времето, когато най-много има енергия и когато се събуждате през нощта, защото и това показва проблеми с определена част от тялото.
Китайският биологичен часовник показва интервали, по които енергията циркулира през части на нашето тяло, а на всеки два часа през деня е по-силна в определена част. Отговорна за вътрешния ни биоритъм е енергията чи, която според китайците е от основно значение за правилното функциониране на процесите в тялото.

Чи минава по определени меридиани в организма. На всеки два часа тече особено интензивно през системата на даден орган. Когато жизненоважната енергия минава безпрепятствено, човек е здрав. Ако по някой меридиан се получи запушване, може да се стигне до появата на болка, неразположение, алергии, безсъние или депресия. Възстановяването на енергийния баланс е първа задача на всеки лекар, практикуващ традиционна китайска медицина.

Kак обаче сами да се ориентираме по симптомите? Те може да са пряко свързани със съответния орган или пък да не са.
Понякога запушеният нос може да насочи терапевта към проблем със стомаха, ако оплакването се появява сутрин между 7 и 9 часа. Тогава най-активен е енергийният меридиан на стомаха. Храносмилането върви на пълни обороти. Тръгва по-бързо и отделянето на хормони.
Дванадесет часа по-късно, между 19 и 21 часа, стомахът е в най-слабата си фаза. Храната, поета късно вечер, почти не се преработва и сутрин човек няма апетит, ако преди да си легне, е прекалил с хапването. Поради тази причина се препоръчва след 19 ч да се приема само лека храна. Иначе в храносмилателната система се стига до гниене и ферментация.
Следващите два часа (от 9 до 11 часа) са подчинени на панкреаса и далака според традиционната китайска медицина. В този момент съпротивителните сили на тялото са във върхова форма. Това време е най-подходящо за операции, ваксини и рентген, както и за ускорено лекуване на рани. Към 10 часа телесната температура стига своя максимум. Между 10 и 11 часа краткосрочната памет и способността за учене са най-добре, затова периодът е добър за изпити.
Между 11 и 13 часа трябва да се избягват силни физически натоварвания, стрес и операции, тъй като тогава сърцето е най-уязвимо. Към 12 часа способността ни за концентрация пада, а стомахът отделя активно киселина.
През следващите два часа се препоръчва да се избягва активният спорт. Тогава активен е меридианът на тънките черва. Кръвоснабдяването обслужва предимно храносмилането и преработката на храната. Кръвното налягане и нивото на хормоните са ниски. Намаляло е и възприятието на болката, особено от 14 до 15 часа. Активира се отделянето на жлъчна киселина. Тялото е много еластично.
Меридианът на пикочния мехур е активен от 15 до 17 часа. Обедният енергиен спад е преодолян. Човек усеща прилив на енергия. Дългосрочната памет е в най-добра форма. Кръвното и кръвообращението достигат своя втори пик за деня. Засилва се отделянето на урина.
От 17 до 19 часа е времето на бъбреците и свързаната с тях система в тялото. Обмяната на веществата и виталността се активират. Бъбреците филтрират кръвта усилено. Стомахът отново отделя повече киселина след обедния пик. Много подходящо е в този момент да се приемат билкови чайове. Лечебният ефект ще е по-добър.
Следващият меридиан е на кръвообращението. След 19 часа кръвното налягане и пулсът намаляват. Сега е добре да се пият антибиотици и противоалергични препарати. От 19 до 21 часа е фазата за отпускане и почивка на основните органи. Смущенията в кръвообращението може да се проявят в този момент като депресии.
След 21 часа настъпва периодът на щитовидната жлеза. В китайската медицина свързаната с нея система се нарича "трикратно затопляне", тъй като тази жлеза има важна роля за затоплянето и регулирането на общите телесни функции.
През двата часа до 23 часа се активира имунната система, а храносмилането постепенно преминава към покой. Хормоналните жлези се регенерират. Моментът е особено подходящ за медитация, защото чакрите и центровете на жлезите са особено активни.
Час преди полунощ се активира енергийният меридиан на жлъчката. Отделянето на кортизол намалява силно, а тялото се отпуска за почивка. Телесната температура, обмяната на веществата и кръвното налягане намаляват. Кожата се обновява, тъй като между 23 ч и 1 ч клетките се делят най-усилено. През тези два часа обикновено се появяват и коликите в жлъчката, ако при нея има някакъв проблем.
Следва фазата, през която организмът се освобождава от отровите. От 1 до 3часа през нощта е моментът, когато енергиите в тялото се концентрират в черния дроб. Студът се възприема по-осезаемо, а кожата реагира по-слабо на болка. Пациенти с проблеми в черния дроб или с мигрена (често причинена от слаб черен дроб) се събуждат по това време. Способностите на човек да действа на физическо и психическо ниво са най-ниски през тези часове на нощта.
Според класическото учение за акупунктурата часовникът на органите започва сутрин в 3 часа. Тогава настъпва максимумът на белия дроб. Отделя се мелатонин, той е особено важен за добрия сън. Кръвното започва леко да се покачва. Хора със сърдечна недостатъчност се будят по това време, тъй като не могат да си поемат нормално дъх. По това време са най-чести пристъпите на астма. Човек усеща леко мръзнене, което е проява на връзката между белите дробове и кожата.
Между 5 и 7 часа се задейства енергийният меридиан на дебелото черво. Отделя се активно тестостерон, затова и много мъже са с повишено либидо рано сутрин. Към 6 часа нивото на кортизола започва да се повишава и събужда тялото. Към 7 часа се активира и отделителната система.

Познаването на енергийните меридиани и часовете, през които те се свързват с дадени органи или система от органи, помага за правилната диагностика според традиционната китайска медицина. При това не е нужно да сте експерт, за да установите проблемите.

Елементите на човешкото тяло кореспондират помежду си чрез обмен на енергия. Затова основната задача на всеки китайски лекар е да възстанови нарушения баланс между тях. Според източната традиция жизнената енергия чи прониква в тялото така, както реките и моретата напояват сушата. Опитът на старите китайски лекари сочи, че тази енергия тече по определени линии или меридиани, и така достига до органите. Методи за хармонизирането й са акупунктура, практикуване на източни бойни изкуства и медитация.
(все повече хора би било добре да обърнат внимание на тази информация)

Елементите на човешкото тяло кореспондират помежду си чрез обмен на енергия. Затова основната задача на всеки китайски лекар е да възстанови нарушения баланс между тях. Според източната традиция жизнената енергия чи прониква в тялото така, както реките и моретата напояват сушата. Опитът на старите китайски лекари сочи, че тази енергия тече по определени линии или меридиани, и така достига до органите. Методи за хармонизирането й са акупунктура, практикуване на източни бойни изкуства,медитация,йога,тайландски масаж.