Искате да придобиете щастие: Освободете се!




За да постигнете щастие най-малкото от което  можете да започнете е да се научите да се освобождава те с цел не привързаност/към каквото и да било/. Защото ние наистина много лесно се привързваме към хора, предмети, ситуации, минало, и проектираното-уж бъдеще.

Въпреки това всеки ни подтиква да заздравяваме връзките помежду ни, за да не се разпадат пред очите ни, но наистина не отчитаме привързаността, която клони да ни превръща в пиявици на собствени ни живот.

Много често в нашия живот нещата, който имаме сега в този миг и към който сме се „прикрепили“ илюзорно си мислим, че ни дават статуса на щастието, което също пък ни подвежда, че сме щастливи. Много често се тревожим за шансовете, който сме си помислили, че сме пропуснали защото сякаш някой ще ни ощети, и за нас няма да стигне или да имаме щастие. И когато нещо не стане по „нашата свирка“ се сърдим, инатим и сме раздразнени, защото си мислим, че това е породено от „дефицита“ на щастието, което скоро ще се изчерпи като петрола и за нас отново няма да има…..Нищо подобно приятели. Съзнателно или несъзнателно се идентифицираме с нещо когато го имаме, а когато го нямаме скърбим, и едва ли не сме готови на драма за да ни го достави някой все пак….И ако съзнанието ни не е заето в мисли за миналото или настоящето забравяме наистина за настоящия миг.
Много пъти съм се чувствал залепен за нещо, и дори не съм съзнавал, че съм се вкопчил и не съм допускал Вселената да изпълни своя замисъл за мен, а съм искал да ми угоди и то на 100% и ако може сега и на мига.  Имало е и такива мигове, в който съм се чувствал като прикачен файл и не съм аз, а все едно някой друг има в мен и аз не знам, кой е.

Как бихме си помогнали да осъзнаем и освободим от тази привързаност?

1.Престанете да очаквате от някого да ви оценява или одобрява постъпките. Имайте си собствено достойнство и никога не падайте толкова ниско да питате дали това е добре за околните, след като това е вашия път, не е на никой друг.
Гледайте си работата със същата страст и ако можете дори да влезете в режим „кон с капаци“ за да не разпилявате нито спектъра си на действие нито енергията си.  Това със сигурност ще ви превърне в ценен човек първо за вас самите втори за околните. Дръжте се с хората спокойно и излъчвайте вътрешна обич, която можете само вие да при дадете като/черешката на тортата/.
Това най-често се вижда при влюбените двойки, когато се гледат в очите, но нито един от двамата не е другия и няма, как да бъде.

2.Не зависимо от това дали искате или не искате не можете да промените миналото си. Вместо това да си губите времето в мисли за това, какво се е случило или не се е случило и да живеете в страх, се фокусирайте само върху сегашния миг. Това е единствения ви миг на контрол и шанс да го упражните с радост. Бъдете в мир с миналото си за да не ви измъчва или да ви кара да съжалявате за нещо и бъдете откровен със себе си, когато се погледнете в огледалото и видите личната си последователност от малки крачки, който са ви довели до събития, който са разширили растежа ви.

3.Не можете да нaмерите щастие и да изпитате вътрешно задоволство в мисли за бъдещето, защото единствената реалност е настоящето и това е което можем да понесен сега на мига. Не е необходимо да знаем във всеки един миг на бъдещето си, какво ни предстои, но пък е важно как ще използваме настоящия миг които е дар.

4.Какво се случва с нашите емоции, който са и положителни и отрицателни на моменти.  Повечето хора залитат от силна мъка до велика радост, която също носи последици-не го подценявайте! Забравили сме явно, че емоциите идват и си отиват. Но макар и един „случаен миг“ само да се идентифицираме с тях ние ставаме затворници на собствените си умове.  За да помогнете на дадена емоция да отмине си повтаряйте, че: Това е само емоция и тя няма власт над вас, защото тя не може да ви определи кои сте всъщност. Дишайте дълбоко и повторете предното изречението няколко пъти и ще видите наяве, как това, което сте мислили до преди миг, че е по-голямо от вас сега се е стопило до безобидни размери. 

Не позволявайте наистина на този товар да ви пречи да се разширявате вътрешно и да вървите напред към своята цел/макар може и да не е една/. Можете сами да се измъкнете, както и сами да се вкопаете в житейската драма наречена живот, но не позволявайте хармонията ви да бъде нарушена от привързаност и липса на нещо или някой. Вие си имате всичко и сте всичко за себе си. Освободете се!

Христо от Лясковец