Разширен поглед отвъд ФИТНЕСА:


Първо да сме наясно с едно изречение: Не мога никого да накарам от вас да разбере послание, което той още не е готов да получи! 
След като години наред слушаме лъжи, без да имаме възможност да сменим станцията, започваме да им вярваме и допускаме да управляват поведението ни. Тези погрешни вярвания са тумори в клетъчната ни памет, които причиняват болести през целия ни живот.

Според мен и уменията, които натрупах през последните 26 години, е време  да кажа, че  е дошло времето като лицензиран във фитнес индустрията и по-точно инструкторите и треньорите да се обърнат към Изток(а) и да си подадат ръка, а не да зациклят само към „запада“ и прахообразните субстанции и  дипломите на диетолозите. Ще се обоснова веднага с пример:

„Имах някога преди години „познат“, който чу от мен, че ям по 10-12 яйца на ден, когато тренирах по-тежко + още други неща и...ме копира...но грешно. Нямаше от къде да знае, че съм си правил пълни изследвания, за да знам какво мога да правя. Защото това, какво искаме ние на база (видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак), не знание, е много опасно за живота ни. И едвам го спасиха в Плевен в болницата. И само ако знаеше и беше стигнал до информацията, която аз имам за чернодробните ензими и тяхната функция в организма, никога не би се осакатил преждевременно. Спря и да тренира, ако въобще е правил нещо си... Пенсионираха го по болест, а и това му беше мечтата. Да не „бачка“. Още плаща скъпо... защото е жив, но... като призрак се носи – виждайки го по някога! Така той искаше да „съди“ производителите на протеини, на яйца и т.н... Но и това, като всичко останало в живота му бе само чути приказки! Оттук - оттам. Не правете нещо самонадеяно, само защото някой го е направил, без да сте запознати с живота от неговата вътрешна картина!!!“

Когато човек не е запознат с човешката анатомия, и стазата(тя представлява пълен застой на кръвта в капилярите, които са силно разширени и препълнени със слепени еритроцити. Причинява се от действието на отровни вещества и бактерии токсини, които парализират нервните влакна на капилярите), и още куп неща, то той несъзнателно застрашава живота си, просто така без дори да го съзнава.

И ето защо тук е редно треньора да знае, няколко неща, когато вижда самонадеяното „поведение“ на хора губещи си времето в залата: Да не се осланя само на визуалния контакт от това, как изглежда външността на човек( заради трите типа: ектоморф - слаб; мезоморф - мускулест; едноморф - пълен;), а да може да измери пулса (не с пулсомер за пръст или с гривна на китката... защото пулса движи кръвта не обратното. За това меренето на кръвното също не показва в дълбочина, каквато информация се търси!!!). 


Също така да е запознат с пулсовата диагностика(въпреки че пулса е свързан в голяма степен с белите дробове и се контролира от сърцето, той отразява състоянието на всички органи) и чрез пра-Българската наука Аюрведа и трите доши/телесни типа(Вата,Пита,Кафа)(Eтep, Bъздyx, Oгън, Boдa и Зeмя, пeттe ocнoвни eлeмeнтa, ce пpoявявaт в чoвeшĸoтo тялo ĸaтo тpи ocнoвни пpинципa, извecтни ĸaтo тpидoшa. Oт eлeмeнтитe Eтep и Bъздyx в тялoтo ce cъздaвa въздyшният пpинцип - Вaтa. B caнcĸpитcĸaтa тepминoлoгия, тoзи пpинцип ce oзнaчaвa ĸaтo вaтa дoшa. Eлeмeнтитe Oгън и Boдa ce пpoявявaт зaeднo в чoвeшĸoтo тялo ĸaтo oгнeния пpинцип - Питтa. Eлeмeнтитe Зeмя и Boдa ce пpoявявaт ĸaтo тeлecнa тeчнocт - Кaфa. Teзи тpи пpинципa вaтa, питтa и ĸaфa yпpaвлявaт вcичĸи биoлoгични, пcиxoлoгични и пaтoфизиoлoгични фyнĸции нa тялoтo, yмa и cъзнaниeтo. Te дeйcтвaт ĸaтo ocнoвни cъcтaвни чacти и зaщитни бapиepи зa тялoтo пpи нopмaлни физиoлoгични ycлoвия. Hapyшaвaнeтo нa paвнoвecиeтo мeждy тяx пpeдизвиĸвa бoлecтни пpoцecи. Tpидoшa ca oтгoвopни зa възниĸвaнeтo нa ecтecтвeнитe инcтинĸти и зa индивидyaлнитe пpeдпoчитaния ĸъм oпpeдeлeни xpaни, ĸъм тexния вĸyc, тeмпepaтypa и т.н. Te peгyлиpaт възниĸвaнeтo, пoддъpжaнeтo и paзpyшaвaнeтo нa тeлecнитe тъĸaни, ĸaĸтo и изxвъpлянeтo нa oтпaдни пpoдyĸти oт тялoтo. Oтгoвopни ca зa пcиxичнитe фeнoмeни - зa eмoции ĸaтo cтpax, гняв, aлчнocт и зa eмoции oт нaй-виcш пopядъĸ ĸaтo paзбиpaнe, cъчyвcтвиe и любoв. Cлeдoвaтeлнo тpидoшa изгpaждaт ocнoвaтa нa пcиxocoмaтичния живoт нa чoвeĸa).

Освен това, се обръща внимание на съня (кога си ляга, кога се буди през нощта, дали спи въобще и т.н. биологичния часовник + науката за меридианите опасващи тялото ни и циркадния ритъм е 100% важен за съставяне на картината, за да си изготви картата терапевта с чек лист, който да покаже на клиента след консултацията му)(Биологичния часовник произвежда циркадните ритми, регулира времетраенето и етапите им, а не обратното както много смятат).А какво всъщност е Биологичен часовник? Главния биологичен часовник се намира в хипоталамуса, което определя наличието на светлина и тъмнина, физическата активност, режима на хранене, способността да учи човек нови неща. Така поддържането на последователно балансиран циркаден ритъм е от огромно значение на човешкото здраве. Несъответстващите модели на хранене и разстройване само на няколко процента сън, което довежда до отклонение от правилния курс на циркадния ритъм довеждат след себе си генерални здравословни проблеми... (Когато човек има духовен "глад" има такава тенденция, че напълва тялото си с храна, с която няма никаква връзка. Замислете се какво всъщност правите, когато се храните... храненето е един изключително интимен процес свързан само с вас самите. И защо да го "пилеете" за всякакви други мисли и действия(като взиране в телефона, телевизията и т.н. когато се храните! А когато този глад не е запълнен пълноценно търсите заместители в сладките "неща". Не се „СЪДете“ по никакъв начин когато изядете парче шоколад, защото да се съдиш е още по-отвратително. Мислите ни, с които го правим са мощна сила и това, към което ги насочваме те това разпалват в нас. И защо трябва да пренебрегваме желанията на нашата душа, след като тя ни съобщава какво да правим във всеки един миг в живота си - интуитивно. Същото е да имате нещо, което обичате да правите и да е истински поДАРък от Вселената, а вие с лека ръка да го отхвърляте (защото смятате, че някой друг е "надарен" с нещо по-добро от вашето - нещо). А  когато го отблъсквате този подарък, вие отхвърляте онази благодат, която върви с него(но вие няма от къде да знаете за него, докато не си дадете шанс). И живота ви вместо да е изобилен, само копнеете и гладувате... по чуждите следи. Все има някаква празнина и ненаситност... в човешкото око и душа, което постоянно държи вратата на "пандора" отворена за вас!!! Затворете я, най-накрая и си живейте пълноценно живота).


Обръща се внимание кое, кога се случва, в кой часови диапазон на денонощието на клиента, защото то показва, кой меридиан говори(тихо)и защо го прави? Цялата биоритмика на човека е скрит процес и само разчитане на симптоматиката в диалог и признание отвътре навън, може да разкрие следите, които тя оставя, за да бъдат доловени, преди някаква авария да настъпи в тялото заради некачествено изписана тренировка, хранителен режим или изпити хапчета! След като запознатия треньор придобие невидима картина от вътрешния свят на клиента, той знае какво точно да му предпише. Но да сме на ясно!!! Предпише не значи, лекарства!!! А храна, малко натурални добавки, пиене на достатъчно вода, качествен масаж, дълбока почивка, тренировка/работа, малко сауна, медитация и т.н.. Все неща непонятни за обикновения и забързано-стресиран човек(това, че хората ходят на SPA и ползват разни детайли по хотелите не значи, че за запознати в дълбочина с Wellness детайлите, което е неприемливо и не покрива набора от знания). И обикновено става така, че човек се е лутал, обезверил от търсене на помощ, и не я намерил... и се лута в океана от информационната мъгла, която се шири в гугъл... (но „той“ не знае всичко - повярвайте ми!). 

...Също така недоспиването разваля целия ви лайфстайл (физическото и психическото благополучие) тъй като предизвиква оксидативен стрес и това разстройва изключително много метаболитните процеси. Освен това променя значително продуктивността като я занижава твърде много. Пречи на имунната система да ни защитава, вдига излишно кръвното като варира(надолу-нагоре), „разклаща“ нервната система и не успява да укроти стресовите хормони (1.Кортизол - той се отделя от надбъбречните жлези и се разпространява в кръвния поток. 2.Адреналин – Норепинефринът се освобождава и той от надбъбречните жлези чрез идващи сигнали от мозъка при стрес (бий се или бягай). Превърнат в хроничен стресът отключва повече адреналин, а това засилва тревожността, разстройва съня, различен и нередовен пулс и високо вариращо кръвно. 3.Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. Между инсулина и кортизола съществува взаимовръзка – при повишаване нивата на кортизола заради стрес, се увеличава и отделянето на инсулин в тялото. Резултатът е  проблем с регулирането нивата на кръвната захар. С това може да се обясни и желанието на човек да консумира повече захар и въглехидрати, когато е под стрес, а това създава една много страшна картина, която говори повече от всяка книга. 4.Друг хормон, чиито нива се увеличават при стрес, е Пролактинът. Обикновено пролактинът се свързва единствено с производството на кърма, но истината е, че пролактин има както в женското тяло, така и в мъжкото. Високите нива на пролактин могат да нарушат баланса на естрогена и прогестерона, както и да повлияят негативно на емоциите на човека. 5.Естроген. Когато една жена е хронично стресирана, нивата на естроген в тялото ѝ се понижават. Това може да окаже негативно влияние не само върху месечния ѝ цикъл, но и върху нейното психическо здраве. Учени са установили, че при жените съществува между 1.5 и 3 пъти по-голяма вероятност да попаднат в депресивен период през живота си. Възможно е това да се дължи на връзката между естрогена, серотонина и настроението. 6.Тестостерон. При хроничен стрес нивата на тестостерон също се понижават. Това от своя страна води до умора, загуба на мускулна маса и ниско либидо – както при мъжете, така и при жените)...


Обикновено хората се връщат към досегашния си (стар)начин на живот (толкова бързо), от който очевидно не са доволни, но и няма да имат различен резултат, каквото и друго да правят... докато някой не ги избави като им каже, че е редно да им създаде полезни навици. А за създаването дори на един навик средно са необходими 21 дни... правене, отработване и затвърждаване (а не само веднъж и 21-дни да не правим нищо, само защото ни е трудно или „неприятно“). Ако аз исках да работя работа, в която само да изпълнявам това, което някой ми казва, то - няма никакъв смисъл да се пъна да развивам това умение (да разрешавам проблеми). Но след като аз исках да израствам в кариерата си, да се (из)качвам „в очите“ на хората или исках да се занимавам със собствена дейност, то - по-добре бе да се захвана за работа да изградя това умение. Защото ако лично аз не се бях научил да намирам решения там, където 95% от хората чакат на готово - то аз нямаше да се превърна в един от най-ценните активи както за компанията си, така и за собствения си живот! За това в нишата в която работя, не срещам никого, който би дал всичко, първо да се научи, а след това да преподават като мен!

Освен това, как треньор би поел нуждаещ се от внимание клиент с вече (конкретно) преживян ИНСУЛТ (мозъчен инфаркт), раздвижен е и иска да се интегрира в залата? Ако не знае какво да прави, какво да следи, как да дозира, как да наблюдава дишането, пулса и т.н... И по-добре е да знаеш Как? За да не дойде голямото „защо“ стана така?! И тези хора имат нужда от интеграция в живота си, в които е настъпила голяма промяна. Но е хубаво и двете страни да знаят, за какво иде реч. А не само едностранно или никак. За това треньора бавно и внимателно на първа „среща“ обяснява и задава въпроси, дава примери от своята практика и след това заедно търсят решение. Това е само за хора, които искат интеграция! За другия „тип“ хора(„здравите“), тази статия, и моите действия са безполезни(нека не си губят времето да четат, както да „губят“ и моето – и да се опитват да ме „вкарват“ в обяснителен „режим“)!!!Те спокойно могат да се върнат към първото изречение в статията ми.


Информацията е кът и е толкова животоспасяваща, че по някога ми настръхва косата, как хората с лека ръка я подценяват, а искат да работят с хора. А, самата работа с хора според мен е по-скоро вътрешен процес с индивидуална външна изразеност, отколкото външен натиск (тежки тренировки, злобни диети) с цената на вътрешен разрив. И ако клиента не си направи (пълни)кръвни изследвания, хормонални изследвания, ако не направи чернодробни... ако трябва и скенер или ЯМР(ядрено-магнитен-резонанс), ехография, белодробния газообмен и т.н. то тогава дали физическите натоварвания като фитнеса, йога, пилатес и всичко друго не би му било противопоказно... А за да се „изправи“ външния път, на помощ се намесват нутриционистите или познавачите на храната (но не и диетолозите), което видоизменя вътрешния невидим свят(за целта прочетете книгите на Антъни Уилям-на който искате език). Как да яде човек (не колко), как да дъвче, защото има хора не знаят, че храната се дъвче (преди да се глътне), как да пречистят черния си дроб, щитовдината си жлеза, мозъка си и накрая цялостното почистване ще се осъществи, наред с вени, артерии и т.н..., не в обратен ред... Как да се пие вода (не само по колко литра), (защото през годините чувам, че има хора, които пият по една чаша на седмица вода и искат после резултати). Масово хората не дишат съзнателно и дълбоко, а механично, каквито са „фабричните“ им настройки – плитко (ключично) дишане (и каквото такова - не и повече)... И като сумираме накрая колко много неща хората не знаят, и не правят(както трябва), + сляпо се доверяват на определени хора да ги водят... то какви да са резултатите освен трагични. И мисля, че оттук започва взаимната работа на терапевта с клиента... 
Защото цялото тяло е сложна концепция от невидими с просто око функции, които няма как самонадеяно да поверим на  не знаещи хора. А кои са те, ли? Ще ви оставя сами да ги познаете по делата!!!

Горчивината от лошото качество на услугата остава дълго време(в спомените на хората) след като сладостта от ниската цена е забравено платена...

Следва втора част:

Постът ми само в инстаграм профила ми тук,за пречистването на черния ми дроб: https://bit.ly/3qGtdBr