"Изгревът на моят КОРЕН"

Искайте и ще ви се даде.
Питайте и ще ви се от-даде.
Търсете и ще намерите.
Хлопайте и ще ви се отвори.
Защото всеки, който пита - получава.
И, който търси намира.
И, който чука му отварят.

 

...Никой нямаше как да предположи какво ще стане когато отида там (в село Малка Черковна) да заснема  автентични и неподправени кадри за да ги вградя във филма си:                               

 "Изгревът на моят КОРЕН".

...е филм, който сглобих самостоятелно, и е изцяло заснет, обработен и монтиран през телефона ми. Първият по рода си е, е и няма аналог. Дори това, което аз научих в неделя на 06.11.2022. ме изуми. Защото се срешнаха двама летописци. Очи в очи...

Но понеже и във филма си споменавам, че от как ме сряза стъклото през шията си, само защото не послушах интуицията си (къде точно да пия кафе него ден), ме сряза стъклото през шията ми на два пъти... и все пак ме пощади, за да стигна до тук, за да продължа с историята си, която е в поне 3 тома.

На 6.ноември.2022 година неделя сутринта вече бях в родното село на дядо ми Христо Ризов и баба ми Цвета Николова - Малка Черковна (Чикрък Чиларя) Заснех си, това за, което бях тук и се разходихме с шофьора, с когото бях там. Селото е малко и аз го познавам като ръката си, защото съм израснал в него. Просто сега има някой "промени"...

И след като се срещнах с купувачите на дядовата ми къща Боряна и Емил (а те бяха уникално дружелюбни и дори ме пуснаха в домът си, за да разгледам... беше много уютно и съхранено от дядовия строеж), те ми препоръчаха да отида и да се срещна със Стоьо Цеков в горната махала... щом познавам селото значи знам къде е и параклиса му... "Да знам го - казах аз, но не го бях виждал до този миг".

Отидох, представих му се. Той се разрева, като казах, че съм внук на Бай Христо Майстора... И така два часа той говори, а аз слушах... той говори, аз слушах. Можех ли да се насладя на този момент по друг начин. Не! Слушане, внимаване и гледане. И много снимки и клипове.

Защото той се оказа летописец на родовете на село Малка Черковна, което ми притаи дъха. И така обогатих кадрите си от филма си с много исторически детайли и добавих детайли за моето "Родословно Дърво" за моят Пра-Пра-Пра дядо Стоян Миленков... от рода на баба ми Цвета. Както и за Пра-Пра Дядо Ризó Пенев от страната на дядо ми Христо (неговия дядо)! Защото най-странното е, че никой не си е направил труда това дори да го проследи, да го съхрани... и един ден като „изчезнат“ всички „умници“ в рода ни, то всичкo изгасва с тях. И аз трябва от чуждите хора да научавам, на какъв славен и дълбок КОРЕН съм род. Има нещо сбъркано в целия този сюжет... и род! Защото тук титлите, дипломите на „умниците“ и други хартийки губят всякакъв смисъл... защото най-малкото е, че ако ги е нямало тях и нас щеше да ни няма...

И се оказа, че селото е съществувало още през първата българска държава, което "размести" сърдечния ми ритъм... и вече не исках да си тръгвам оттам.Но времето ми точно днес бе "преброено" и пред - платено предварително, а и създадохме "напрежение" с появата си... на определени хора! А, аз дойдох на разходка, с която да си създам автентични материали, които да ги "вграждам"... бях молил двама-трима, които бяха ходили там, но нищо не направиха и после ми се оправдаваха, че "бързали"... да се прибират!

Това село е красиво, тихо, спокойно и ухае на билки от всякъде. Въздуха е естествено ароматен, чист и свеж. Но това могат да го оценят хора, които могат да живеят без телефони, компютри и други излишни детайли. За другите там ще им е много, ама много скучно, ако нямат обхват на устройствата си. А не навсякъде има такъв.

За моя жалост никой не поддържа чешмата от която пиеше цяло село вода, малко над дядовата ми къща... в гората, и сега достъпа до нея е занимарен, умишлено! Там беше хубава поляна, която се косеше, а на горе почваха пасища, гора и ароматен въздух... Историята търпи обрати, но и обръща каруци!

Авторския ми Проект на "Родословното ми Дърво"

Гледайте филма тук. Той казва повече... от начало започва с Изгрева, който е много бавен процес, а много хора го превъртат, защото им е скучен. И така губят насладата от за-зо-ряването. Но и много хора не са виждали изгрева, защото ги мързи да станат, че да го посрещнат. Скучно им е... И едва след него започва онова, което съм вградил в него!

                                                        "Изгревът на моят КОРЕН"
Освен всичко останало, този МОЙ филм се излъчва 4 пъти по "ВидеоСАТ" - Велико Търново, като външна продукция, заради която подписвах договор за авторските права на ФИЛМА ми. Да аз съм негов АВТОР и изпълнител.За първи път мой филм любителски направен само през телефона ми (4K) се СБЪДВА в ефир - професионално. И то почти веднага след заснемането и направата му... още в същата година 2022! За мен е чест да си видя творението да обикаля и да вдъхновява(както аз се вдъхноввам от ДРУГи).