Междинна Зона:

За да изготвиш един хранителен режим "на сляпо" само защото ти знаеш, какво да впишеш на листа е груба и неетична грешка, без лична консултация с клиента (освен ако не се криеш). Много са ми странни, тези които го правят с минимален набор от информация в pdf-файл? Без реална и жива осъществена връзка, как клиента би споделил детайли на конфиденциалност и би ти се доверил ако го "караш" да попълва анкета с данните си, адреса, телефона, килограми, ръст, тегло и т.н...Което я прави твърде лична и разкриваща тази информация!

Това е двупосочен процес и не е етично да е едностранен от страна на клиента, а "гуру" - то да стои с ръце в джобовете и само да нарежда. Живота не е само да "изтискаш" живеца на клиента като сутрешен фреш, а да имаш в предвид следното: колко енергия "хвърля" за работа, има ли свободно време и колко би отделил като "най-малко", семеен статус, лайфстайл и т.н.(какво работи е лично и не е нужно да се казва, освен ако не е твърде натоварен или обременен). Нищо не е толкова просто колкото изглежда, когато някой ти се довери... За да можеш да разпределиш енергията му за всички раздели да има, а не да му я вземеш само за едно... и да го „осакатиш“ за всички други.

Същото е и с тренировките, които се изписват под формата на "програма", кое след кое и по колко. Как би задал треньора на трениращия "начинаещ" нещо, което не вижда (как го прави, диша ли правилно, достатъчно ли почива между сериите и упражненията), не го контролира, а само изписва като аптекарска рецепта за изпълнение. Това е пълна глупост и така хиляди хора се отказват, защото: се притесняват, не знаят много неща от начало, не пият вода, не ядат, сковани са, не знаят как да загряват тялото, как да го разтягат, не знаят как да структурират тренировката си и как да излязат от нея поне усмихнати.

И тогава да питам клиентите как да се впишат в тази "среда" ако треньора не е буквално до вас, не ви следи изкъсо, както за личната ви безопасност така и заради етичната страна на поетия ангажимент?! Как?!

Как тогава някой въобще ще се ангажира и ще поеме персонална отговорност за здравето ви, за живота ви, за качество на услугата/те за която/които ще платите естествено "предварително"? Как толкова сляпо ще се впусне наивния човек очакващ "вълшебната" пръчица да го докосне и той да се преобрази с едно просто щракване с пръст?! За ден-два. Как?!

Как тогава хранителния режим ще е персонален и конкретно изготвен по опорни точки от проведения първичен разговор?! Как тогава ще се намери идеалното време за начало и край на услугата, а не да се "размива" във времето?! Как тогава ще има въвеждане във физическа форма и ограмотяване на правилното изпълнение на физическия набор от упражнения, защото процесът не е безкраен?! А физическата активност не е само сведена до ходене в зала. Има стадиони, гори, паркове, басейни и т.н.

И как треньорът ще може да покаже най-добрите си умения и резултатите да дойдат след като клиента му се е доверил и не е около него, а е на другия край на света и ще си разменят емейли и ще разговарят по телефона, скайп, зум и т.н. ще го „коУчва“. И това да няма край, защото понякога клиентите най-нагло се увличат и забравят, че плащането е за конкретни набор от детайли - определени предварително. За всичко друго извън програмата се заплаща допълнително и това трябва да се знае още в самото начало. За да може клиента да покаже лоялност към треньора, а не да се вживява в разбиращ чрез Гугъл... или да сравнява подходите на другите „коУчове“. Той не знае всичко и няма как да поеме отговорност. Кой ще поеме истинската отговорност за всичко, след заплащането? Кой ще изведе клиента до заветната цел - безаварийно?

За това винаги изисквайте след като ще се доверявате и ще платите на треньора, да знаете къде е завършил (и да не е самозвано провъзгласил се за такъв „коУч“), а с времето ще разберете и какво умее. Но за целта са нужни живи препоръки от успешни живи контакти, а не лайкове под снимки... Бъдете честни със себе си за да може винаги да сте подготвени... Аз за това "отварям" своевременно очите на клиентите си и не държа да ме следват постоянно. Запознавам ги с процеса и ги „пускам“ без да им позволявам да ме „обсебват“. Само ако имат някаква нужда ги навигирам и сменяме подхода на изготвения план. Това е часовникарската „работа“.

                            Фитнес Терапевт: Христо от Лясковец(Χρήστο Χριστοφ)


(четете и думичките с шарен шрифт...там има препратки към още информация)